Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ruská polícia zadržala právnikov, ktorí boli proti stíhaniu kolegov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Voči niektorým z nich následne polícia vzniesla obvinenie z porušenia zákazu verejných zhromaždení počas obmedzení nariadených v súvislosti s koronakrízou.

Moskva 31. mája (TASR) - Polícia v Moskve v nedeľu zadržala niekoľkých účastníkov protestu pred sídlom Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom). Ich akcia mala pritom podľa agentúry AP formu protestu jednotlivca, ktoré sa podľa zákona v Rusku môžu konať aj bez úradného povolenia.

Portál OVD-Info, ktorý monitoruje represálie oponentov súčasného ruského vedenia a poskytuje im rady a pomoc, podľa agentúry AFP informoval, že zadržaných bolo najmenej sedem ľudí.

Voči niektorým z nich následne polícia vzniesla obvinenie z porušenia zákazu verejných zhromaždení počas obmedzení nariadených v súvislosti s koronakrízou.

Z rovnakého dôvodu ruská polícia minulý týždeň zadržala aj iných demonštrantov, čo vyvolalo kritiku ľudskoprávnej organizácie Amnesty Internationl, ktorá vyslovila podozrenie, že tzv. lockdown v Rusku tamojšie úrady využívajú na zastrašovanie opozície.

Účastníkmi nedeľných akcií pred sídlom Sledkomu boli zväčša právnici, ktorí protestovali proti zadržaniu dvoch advokátov v kaukazskej Kabardsko-balkarskej republike za to, že údajne použili násilie voči príslušníkom polície.

Protest právnikov v Moskve sa konal v deň, ktorý je v Rusku vyhlásený za Deň advokátov, poznamenal spravodajský portál Novaja gazeta.