Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ruská polícia zadržala vyše 100 ľudí, ktorí si pripomenuli Navaľného

Policajti zatýkajú demonštranta s plagátom, na ktorom je napísané: "Slobodu pre Alexeja Navaľného" na Puškinskom námestí v Moskve 4. júna 2023. Foto: TASR/AP

Skupina OVD-Info vo vyhlásení spresnila, že 109 ľudí bolo v nedeľu zadržaných v 23 ruských mestách.

Moskva 5. júna (TASR) - Ruská polícia zatkla viac než sto ľudí, ktorých vyšli v nedeľu do ulíc pri príležitosti pripomienky 47. narodenín ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného, uviedla tamojšia nezávislá ľudskoprávna monitorovacia skupina OVD-Info. TASR o tom informuje v pondelok na základe správy agentúry Reuters.

Od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 ruské úrady tvrdo zasahujú proti akýmkoľvek prejavom nesúhlasu s vojnou či vládnucim režimom.

Skupina OVD-Info vo vyhlásení spresnila, že 109 ľudí bolo v nedeľu zadržaných v 23 ruských mestách.

Na záberoch z Moskvy a Petrohradu, dvoch najväčších miest Ruska, bolo vidieť, ako polícia zatýka jednotlivých demonštrantov. Jeden z mužov stihol vztýčiť transparent predtým, než ho polícia spacifikovala a odviedla preč. Ďalšieho muža, ktorý mal transparent s nápisom v angličtine "Free Navalny" (Osloboďte Navaľného), zatkli v Moskve.

"Som proti vojne, preto ma zadržali spolu s mojím maloletým dieťaťom," povedala novinárom v Petrohrade jedna z účastníčok demonštrácie.

Alexej Navaľnyj, ktorý odhaľoval korupciu ruského vedenia a organizoval masové protesty, bol zatknutý v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou, z ktorej obvinil Kremeľ.

Navaľnyj najprv dostal trest 2,5 roka väzenia za porušenie pravidiel podmienečného trestu. Vlani bol odsúdený na deväťročný trest za podvod a pohŕdanie súdom. V súčasnosti si odpykáva trest vo väzení s maximálnym stupňom stráženia 250 kilometrov východne od Moskvy.

V apríli proti nemu otvorili nový proces v prípade "terorizmu", v ktorom mu hrozí ďalšie 30-ročné väzenie, píše Reuters.