Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruská prokuratúra žiada pre kritika Kremľa Jašina deväť rokov väzenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Jašina zatkli v júni v jednom z moskovských parkov a neskôr obvinili zo šírenia nepravdivých informácii o ruskej armáde.

Moskva 5. decembra (TASR) - Ruská prokuratúra navrhla v pondelok deväťročné väzenie pre opozičného politika Iľju Jašina za odsúdenie vojenskej intervencie prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Prokuratúra žiadala deväť rokov väzenia," uvádza sa vo vyhlásení na účte 39-ročného Jašina na sociálnej sieti Telegram.

Jašina zatkli v júni v jednom z moskovských parkov a neskôr obvinili zo šírenia nepravdivých informácii o ruskej armáde. Za tento trestný čin hrozí až desaťročné väzenie, pričom uzákonený bol po začiatku ruskej invázie na Ukrajine vo februári, píše AFP.

Dôvodom pre začatie trestného konania bola Jašinova analytická relácia vysielaná na platforme YouTube 7. apríla. Zverejnil v nej fragment materiálu stanice BBC o ukrajinskom meste Buča, kde miestni obyvatelia hovorili o vojnových zločinoch ruských vojakov.

Jašin následne citoval stanovisko ruského ministerstva obrany, ktoré tvrdilo, že zábery nakrútené západnými novinármi v Buči sú "provokáciou kyjevského režimu". Vyšetrovatelia Jašinovi vyčítajú, že jednoznačne nepovedal, že s týmto tvrdením ruského ministerstva súhlasí.