Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruská samospráva Chersonskej oblasti poprela, že jej šéf je v kóme

Na archívnej snímke starší miestni obyvatelia sa rozprávajú s ruskými vojakmi v meste Cherson počas ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Saldo je bývalý starosta mesta Cherson, ktorého za šéfa celej Chersonskej oblasti vymenovali ruskí okupanti.

Cherson 6. augusta (TASR) - Zástupca šéfa okupačnej samosprávy v Chersonskej oblasti, Kirill Stremousov, v piatok poprel, že jeho nadriadený Volodymyr Saldo dostal mŕtvicu a je v kóme. Uviedla to tlačová agentúra Reuters.

Stremousov vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram napísal, že tieto informácie sú "súčasťou informačnej vojny Ukrajiny proti Rusku". Potvrdil však, že Saldo je chorý a "odpočíva". Ruská štátna televízna stanica RT predtým oznámila, že Saldo je v kóme a pri živote ho udržiavajú prístroje. Saldo je bývalý starosta mesta Cherson, ktorého za šéfa celej Chersonskej oblasti vymenovali ruskí okupanti.

Ukrajina oznámila, že pripravuje veľkú protiofenzívu v Chersonskej oblasti, zameranú na jej oslobodenie, a už teraz podniká jednotlivé útoky na ruské zásobovacie trasy a sklady zbraní v tejto oblasti. V júni bol pri výbuchu bomby zabitý vysokopostavený predstaviteľ okupačnej samosprávy, a jeho kolegovia obvinili z jeho smrti Ukrajinu.

Moskva tvrdí, že bola donútená ovládnuť časti Ukrajiny, aby zabránila prenasledovaniu rusky hovoriacich obyvateľov a aby odstránila riziko, že Západ využije Ukrajinu na ohrozovanie bezpečnosti Ruska. Kyjev a jeho spojenci to označujú za neopodstatnené zámienky na imperiálne obsadenie cudzieho územia.