Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruská sopranistka odsúdila vojnu a ohlásila návrat na pódiá v máji

Anna Netrebková, archívne foto. Foto: TASR/AP

Netrebková (50), jedna z najznámejších operných speváčok na svete, bola vnímaná ako podporovateľka Putina, za čo si vyslúžila aj hnev.

Viedeň 30. marca (TASR) - Slávna ruská sopranistka Anna Netrebková v stredu odsúdila inváziu Ruska na Ukrajinu. Zároveň oznámila, že v máji začne znovu vystupovať, teda niekoľko týždňov po tom, čo sa stiahla z koncertného života. Z pódií odišla krátko po vypuknutí vojny, pretože ju kritizovali za blízke vzťahy s Kremľom, píše tlačová agentúra AFP.

Netrebková (50), jedna z najznámejších operných speváčok na svete, bola vnímaná ako podporovateľka Putina, za čo si vyslúžila aj hnev.

V stredu však v oznámení na svojej stránke na Facebooku napísala, že chce uviesť veci na pravú mieru a že nepodporuje prezidenta Putina.

"Jednoznačne odsudzujem vojnu na Ukrajine a v myšlienkach som s obeťami tejto vojny a s ich rodinami," uviedla. Dodala, že "nie je členkou politickej strany a nie je ani napojená na žiadneho lídra Ruska". Pripustila však, že "jej správanie a vyhlásenia z minulosti mohli byť nesprávne pochopené a mrzí ju to".

Na sociálnej sieti tiež tvrdila, že sa s Putinom stretla "len párkrát, prevažne vtedy, keď preberala ceny za svoje umenie alebo keď otvárala olympijské hry".

Operná speváčka uviedla, že "nikdy neprijala finančnú podporu od ruskej vlády" a žije v Rakúsku, "ktoré je aj jej domovom z daňového hľadiska".

"Milujem svoju vlasť, Rusko," napísala Netrebková s tým, že "svojím umením sa snaží len podporovať mier a jednotu".

"Po oznámenej prestávke obnovím koncom mája účinkovanie v opere a koncertné vystúpenia - najprv v Európe," informovala.

Netrebková bola vnímaná ako osoba blízka Putinovi a po vypuknutí vojny na Ukrajine s ňou preto newyorská Metropolitná opera a Carnegie Hall prerušili styky.

Iné ruské hviezdy jasne vyjadrili odpor proti vojne. Primabalerína Oľga Smirnovová minulý týždeň odišla z Veľkého divadla (Boľšoj teatr) v Moskve a pripojila sa k Holandskému národnému baletu. Pred odchodom totiž povedala, že je proti vojne "každou bunkou svojho tela".