Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Výrobca: Ruská vakcína je účinná voči všetkým kmeňom koronavírusu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nové kmene koronavírusu boli v Spojenom kráľovstve a Juhoafrickej republike objavené v decembri 2020.

Moskva 20. januára (TASR) - Žiaden z nových kmeňov koronavírusu nemôže ovplyvniť účinnosť ruskej vakcíny Sputnik V, uviedla v stredu agentúra TASS s odvolaním sa na vyjadrenia Denisa Logunova, zástupcu riaditeľa Gamalejovho vedecko-výskumného inštitútu epidemiológie a mikrobiológie, ktorý vakcínu vyvinul.

"Vírus mutuje, pretože sa prispôsobuje situácii, stáva sa nákazlivejším, šíri sa rýchlejšie. Nemá to však žiadny vplyv na účinnosť vakcíny. Početné kmene už boli v Rusku zistené, hlavne v Gamalejovom centre. Nenašli sme však jediný kmeň, ktorý by bol ťažšie neutralizovateľný ako pôvodný, objavený vo Wu-chane," povedal Logunov.

Podľa jeho slov je ťažko predpovedať, ako sa vírus zmení po vytvorení kolektívnej imunity. "Zmení sa na sezónne ochorenie, o ktorom málo vieme, alebo sa bude správať ako chrípka, mutovať každý rok, takže bude treba meniť antigény vakcíny a vykonávať každoročne očkovanie? V tejto chvíli nikto nepozná odpoveď," zdôraznil vedec.

Nové kmene koronavírusu boli v Spojenom kráľovstve a Juhoafrickej republike objavené v decembri 2020. Podľa vedcov sú nákazlivejšie ako iné.