Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruská veľvyslankyňa v Bulharsku chce navrhnúť zatvorenie ambasády

Na ilustračnej snímke ruská vlajka. Foto: TASR/AP

Ruská ambasáda zaslala vo štvrtok Sofii diplomatickú nótu, v ktorej ju požiadala, aby rozhodnutie o vyhostení diplomatov do piatkového poludnia stiahla.

Sofia 1. júla (TASR) - Ruská veľvyslankyňa v Bulharsku Eleonora Mitrofanovová v piatok uviedla, že požiada svoju vládu o zatvorenie ruskej ambasády v Sofii. Stalo sa tak po tom, čo bulharská vláda odmietla zmeniť svoje rozhodnutie vyhostiť 70 ruských diplomatov a zamestnancov veľvyslanectva. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Žiaľ, naša výzva bola zo strany bulharského ministerstva zahraničných vecí ignorovaná," napísala Mitrofanovová vo vyhlásení. Dodala, že plánuje "okamžite" požiadať Kremeľ o zatvorenie "ruskej ambasády v Bulharsku, čo nevyhnutne povedie k zatvoreniu bulharskej diplomatickej misie v Moskve".

Ruský rezort diplomacie preskúma návrh veľvyslankyne a v prípade potreby ho posunie prezidentovi Vladimirovi Putinovi, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Dosluhujúci bulharský premiér Kiril Petkov, ktorému minulý týždeň parlament vyslovil nedôveru, v piatok obvinil Mitrofanovú, že sa svojimi vyhrážkami snaží "zastrašiť bulharský ľud".

Bulharsko v utorok oznámilo, že vyhostí 70 diplomatov a technických zamestnancov ruského veľvyslanectva v Sofii. Petkov v tejto súvislosti povedal, že príslušné bulharské inštitúcie týchto ruských občanov identifikovali ako ľudí, ktorí pracovali proti záujmom Bulharska.

Ruská ambasáda zaslala vo štvrtok Sofii diplomatickú nótu, v ktorej ju požiadala, aby rozhodnutie o vyhostení diplomatov do piatkového poludnia stiahla.

Niekoľko európskych krajín vyhostilo ruských diplomatov po tom, ako sa Rusko 24. februára rozhodlo zaútočilo na Ukrajinu. Moskva na tieto kroky odpovedá rovnakým spôsobom. Sofia v marci vyhostila desiatich ruských diplomatov, pripomína AFP.

Bulharsko, ktoré je členským štátom EÚ a NATO, bolo v minulosti spojencom Sovietskeho zväzu. S Ruskom ho dodnes spájajú úzke kultúrne, historické a ekonomické väzby. Vzájomné vzťahy však od roku 2019 naštrbili špionážne škandály. Rusko a Bulharsko si odvtedy vzájomne vyhostili dve desiatky diplomatov a technických zamestnancov.