Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruská vojenská loď v noci dvakrát narušila dánske výsostné vody

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod v príspevku na sociálnej sieti Twitter označil túto udalosť za veľmi nezodpovednú, hrubú a úplne neprijateľnú provokácia Ruska.

Kodaň 17. júna (TASR) - Ruská vojenská loď v piatok dvakrát narušila dánske výsostné vody severne od ostrova Bornholm v Baltskom mori. Vyplýva to z vyhlásenia dánskych ozbrojených síl, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Na ostrove Bornholm sa v tom čase konalo podujatie, na ktorom sa zúčastňujú aj dánski poslanci či vládni predstavitelia, vrátane dánskej premiérky Mette Frederiksenovej a ministra zahraničných vecí Jeppeho Kofoda.

Ruská vojenská loď narušila dánske výsostné vody prvýkrát o 02.30 h SELČ a incident sa zopakoval aj o niekoľko hodín neskôr, uviedli dánske ozbrojené sily. Dodali, že ruské plavidlo opustilo dánske vody po tom, ako s ním nadviazalo rádiové spojenie dánske námorníctvo.

Kofod v príspevku na sociálnej sieti Twitter označil túto udalosť za "veľmi nezodpovednú, hrubú a úplne neprijateľnú provokácia Ruska". Takéto metódy šikanovania Dánska podľa neho nefungujú. Dodal, že bol predvolaný ruský veľvyslanec v Dánsku.

Dánsky minister obrany Morten Bdskov uviedol, že podujatie na ostrove Bornholm nebolo bezprostredne ohrozené. "Musíme prijať fakt, že Baltské more sa stáva oblasťou zvýšeného napätia," povedal Bdskov.

Ruské veľvyslanectvo v Kodani sa k tejto udalosti pre Reuters nevyjadrilo.