Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ruské a čínske médiá kriticky opisujú odchod USA z Afganistanu

Na archívnej snímke amerických námorných síl americký vojak sprevádza Afgancov pred nástupom do lietadla amerických vzdušných síl Boeing C-17 Globemaster III počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule. Foto: TASR/AP

Štátne médiá taktiež ostro kritizovali USA za nedávne bezpečnostné incidenty v Kábule.

Londýn 31. augusta (TASR) - Ruské a čínske médiá kriticky opisujú odchod Spojených štátov z Afganistanu, uviedla v utorok stanica BBC.

Napríklad ruský denník Rossijskaja Gazeta píše, že porážka Američanov "je pre Washington ponižujúca a očividná pre celý svet".

"Zničený Afganistan a šokujúca humanitárna katastrofa... táto krajina je plná delostreleckej paľby a streľby z ručných zbraní, chudoby a hladu, smrti a rozlúčok," uvádza sa v komentári štátnej agentúry China News Service.

Štátne médiá taktiež ostro kritizovali USA za nedávne bezpečnostné incidenty v Kábule.

Korešpondent televízie Rossija 1 uviedol, že príslušníci námornej pechoty "v panike spustili paľbu z pušiek na neozbrojených ľudí" po samovražednom bombovom útoku pred letiskom v Kábule 26. augusta.

Čínsky denník Global Times obvinil americkú armádu, že "skrývala" pravdu o tejto streľbe, ako aj o útoku amerického bezpilotného lietadla, pri ktorom zahynulo desať afganských civilistov vrátane detí.

"O dvoch 'náhodných zabíjaniach' civilistov možno tvrdiť, že sú stelesnením väčšiny vojenských operácií USA," napísal Global Times.

Stanica BBC pripomenula, že USA sa nevyjadrili k obvineniam, že americké sily strieľali na civilistov. Pentagón uviedol, že po samovražednom útoku začali ozbrojenci strieľať do civilistov a amerických vojakov. K útoku bezpilotného lietadla USA uviedli, že bol zameraný na militantov z teroristickej organizácie Islamský štát a že incident stále vyšetruje.