Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ruské a turecké jednotky uskutočnili v Sýrii tretiu spoločnú hliadku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spoločné hliadky sú súčasťou rusko-tureckej dohody o stiahnutí kurdských bojovníkov z pásma pri turecko-sýrskych hraniciach.

Istanbul/Moskva 8. novembra (TASR) – Na severe Sýrie sa v piatok uskutočnila v poradí už tretia spoločná hliadkovacia misia tureckých a ruských síl. Spoločné hliadky sú súčasťou rusko-tureckej dohody o stiahnutí kurdských bojovníkov z pásma pri turecko-sýrskych hraniciach. S odvolaním sa na vyhlásenie tureckého ministerstva obrany o tom informovala agentúra AP.

Turecký rezort obrany uviedol, že jednotky v piatok hliadkovali v oblasti medzi mestami Kámišlí a Dérika Hemko, ktoré sa nachádzajú na východ od rieky Eufrat. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že hliadkam v ich misii pomáhali drony.

Kurdským silám na základe dohody, ktorú 22. októbra dosiahli v ruskom letovisku Soči ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan, poskytli koncom októbra 150-hodinovú lehotu na stiahnutie sa z nárazníkovej zóny širokej 30 kilometrov.

Na základe tejto dohody a ďalšej dohody s USA, dosiahnutej niekoľko dní predtým, Turecko zastavilo ofenzívu, ktorú začalo 9. októbra proti Oddielom ľudovej sebaobrany (YPG) sýrskych Kurdov, ktoré Ankara považuje za teroristickú skupinu.

Cieľom spoločných hliadok má byť overenie toho, či kurdské milície dodržiavajú svoje záväzky vo vzťahu k nárazníkovej zóne.