Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruské jednotky útočiace v Lysyčansku zasiahli ľudí idúcich po vodu

Na archívnej snímke zo 16. júna 2022 záchranári a miestni obyvatelia vyťahujú mŕtve telo spod trosiek budovy po ruských leteckých útokoch v meste Lysyčansk, v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, kde prebiehajú ťažké boje. Foto: TASR/AP

Správa o raketovom ostreľovaní Lysyčanska sa objavila len pár hodín po informácii o raketovom útoku na zaplnené nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk.

Kyjev 27. júna (TASR) - Najmenej osem mŕtvych a viac ako 20 zranených si v pondelok vyžiadalo ostreľovanie východoukrajinského mesta Lysyčansk útočiacimi ruskými jednotkami. Podľa agentúry AFP o tom informoval prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

Vo svojom statuse v aplikácii Telegram spresnil, že ruská armáda ostreľovala Lysyčansk zo samohybného raketometu Uragan. Zasiahla pri tom skupinu ľudí, ktorí si prišli nabrať vodu z pristavenej cisterny.

Medzi obeťami je chlapec narodený v roku 2007. O rok mladší chlapec utrpel zranenia. Piatich zranených previezli do nemocníc v Lysyčansku, zvyšných rozviezli do nemocníc v iných mestách Luhanskej oblasti.

Hajdaj v inom statuse informoval, že ruské jednotky útočia na Lysyčansk "všetkými možnými zbraňami".

"Kvantitatívna výhoda na strane nepriateľa,"
dodal Hajdaj s tým, že ukrajinským obrancom mesta chýba ďalekonosné delostrelectvo.

Informoval, že pre boje už dva dni nie je možné dopraviť do Lysyčanska humanitárnu pomoc. K dispozícii sú však ešte zásoby, ktoré si v meste spravili vopred. Všetko potrebné má aj miestna nemocnica.

Správa o raketovom ostreľovaní Lysyčanska sa objavila len pár hodín po informácii o raketovom útoku na zaplnené nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk, ktoré leží v Poltavskej oblasti nachádzajúcej sa v stredovýchodnej časti Ukrajiny. To bolo doteraz ušetrené priamych vojenských útokov zo strany Ruska.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým vyhlásil, že v nákupnom centre sa v čase útoku nachádzalo viac než tisíc civilistov. Oblastné orgány zatiaľ potvrdili 13 úmrtí. Podľa Zelenského nemalo nákupné centrum žiaden vojensko-strategický význam.