Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Ruské jednotky vytlačili ukrajinskú armádu z centra Severodonecka

Na archívnej snímke z 9. júna 2022 ukrajinský vojak počas ťažkých bojov na frontovej línii v Severodonecku v Luhanskej oblasti. Foto: TASR/AP

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj taktiež uviedol, že ruské jednotky dosiahli cez noc v Severodonecku "čiastočný úspech".

Kyjev 13. júna (TASR) - Jednotky ukrajinskej armády boli vytlačené z centra mesta Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, kde už týždne prebiehajú ťažké boje medzi ruskou a ukrajinskou stranou. Oznámila to v pondelok ukrajinská armáda na sociálnej sieti Facebook. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Nepriateľ vykonal útočné operácie s pomocou delostrelectva v meste Severodoneck a čiastočne uspel, keď vytlačil naše jednotky z centra mesta," uviedla ukrajinská armáda.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj taktiež uviedol, že ruské jednotky dosiahli cez noc v Severodonecku "čiastočný úspech". Podľa Hajdaja pritom Moskva "zhromažďuje stále viac vybavenia", aby "obkľúčila" Severodoneck a neďaleké mesto Lysyčansk.

Hajdaj tiež oznámil, že pri ostreľovaní Lysyčanska, ktoré od Severodonecku oddeľuje rieka Siverskyj Donec, zahynuli traja civilisti vrátane šesťročného chlapca.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na pondelok uviedol, že ukrajinské a ruské sily bojujú "doslova o každý meter" Severodonecka.

Severodoneck sa stal epicentrom bojov na východe Ukrajiny o kontrolu nad priemyselným regiónom Donbas, ktorý tvorí Donecká a Luhanská oblasť. Týždne trvajúce boje zničili časti tohto mesta a stali sa jednými z najkrvavejších od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára.