Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruské lietadlá zaútočili na vojenskú základňu neďaleko sýrskej Palmýry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V pondelok to uviedol ruský viceadmirál Alexandr Karpov, zástupca vedúceho ruského Centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii.

Moskva 19. apríla (TASR) - Ruské vojenské lietadlá zaútočili na vojenskú základňu ležiacu severovýchodne od sýrskeho mesta Palmýra a zabili pritom asi 200 militantov. Podľa agentúry Interfax to v pondelok uviedol ruský viceadmirál Alexandr Karpov, zástupca vedúceho ruského Centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii.

Ruská armáda podľa neho dostala informáciu, že militanti vybudovali v lokalite ležiacej severozápadne od Palmýry maskovanú "teroristickú" základňu.

Po potvrdení tejto informácie na ňu lietadlá ruských vzdušných síl podnikli nálety z niekoľkých smerov.

Výsledkom bolo zničenie dvoch skrýš teroristov, 24 úžitkových automobilov typu pick-up s ťažkými guľometmi a asi 500 kilogramov streliva a komponentov na výrobu improvizovaných výbušných zariadení.

Karpov podľa Interfaxu poznamenal, že na zničenej základni teroristi cvičili ozbrojencov na páchanie teroristických útokov v rôznych regiónoch Sýrie a vyrábali výbušné zariadenia.

Dodal, že podľa zistení ruskej strany ozbrojenci pripravovali teroristické útoky a útoky na štátne inštitúcie vo veľkých sýrskych mestách "s cieľom destabilizovať situáciu v krajine pred prezidentskými voľbami". Tie sa v Sýrii budú konať 26. mája.

Očakáva sa, že voľby dajú súčasnému prezidentovi Bašárovi Asadovi štvrtý sedem rokov trvajúci mandát. Zatiaľ nie je jasné, či bude mať protikandidátov.