Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ruské lietadlo narušilo aj vzdušný priestor Dánska

Na archívnej snímke prieskumné lietadlo ruských vzdušných síl. Foto: TASR/AP

Lietadlo vstúpilo do dánskeho vzdušného priestoru v piatok večer východne od ostrova Bornholm v Baltskom mori a následne preletelo aj cez vzdušný priestor Švédska, uviedla vláda v Kodani.

Kodaň 1. mája (TASR) - Dánska vláda v nedeľu oznámila, že si na pondelok predvolala ruského veľvyslanca Vladimira Barbina po tom, čo vzdušný priestor Dánska na krátky okamih v piatok narušilo ruské prieskumné lietadlo. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ruský veľvyslanec (Vladimir Barbin) bol na zajtra predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí," uviedol na Twitteri šéf dánskej diplomacie Jeppe Kofod. Dodal, že tento incident je "absolútne neprijateľný a mimoriadne znepokojujúci v súčasnej situácii". Reagoval na prebiehajúcu ruskú vojenskú ofenzívu na Ukrajine a narastajúce napätie medzi Moskvou a Severoatlantickou alianciou (NATO), ktorej členom je aj Dánsko.

Lietadlo vstúpilo do dánskeho vzdušného priestoru v piatok večer východne od ostrova Bornholm v Baltskom mori a následne preletelo aj cez vzdušný priestor Švédska, uviedla vláda v Kodani. Ministerstvo obrany v Štokholme informovalo o narušení švédskeho vzdušného priestoru v sobotu s tým, že išlo o ruské vrtuľové lietadlo Antonov An-30.

Ako pre AFP priblížil Henrik Mortensen, poradca dánskeho vojenského veliteľstva, na narušenie tamojšieho vzdušného priestoru okamžite zareagovali dve stíhačky F-16. Mortensen dodal, že k takýmto incidentom dochádza len ojedinele.