Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruské lietadlo vletelo do Izraela, zostreleniu predišla komunikácia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa ministra ruské lietadlo vletelo do vzdušného priestoru Izraela zo susednej Sýrie a dostalo sa do vzdialenosti 1,5 kilometra od hraníc.

Jeruzalem 29. novembra (TASR) - Vzdušný priestor Izraela nedávno narušilo ruské lietadlo, hroziacemu incidentu však zabránila otvorená komunikácia medzi oboma krajinami. Oznámil to dnes izraelský minister obrany Moše Jaalon, ktorého citovala agentúra AP.

Podľa ministra ruské lietadlo vletelo do vzdušného priestoru Izraela zo susednej Sýrie a dostalo sa do vzdialenosti 1,5 kilometra od hraníc. Stroj sa otočil a vrátil do Sýrie, hneď ako izraelská strana vo veci kontaktovala ruských partnerov.

Jaalon zdôraznil, že sa celý incident podarilo zvládnuť vďaka nedávno otvorenému komunikačnému kanálu, ktorý má zabrániť "nedorozumeniam" medzi oboma krajinami.

"Ruské lietadlá na nás nehodlajú útočiť, takže nie je potrebné ich automaticky zostreľovať, ani v prípade, ak dôjde k nejakej chybe," uviedol Jaalon pre izraelský rozhlas.

Vyhlásenie izraelského ministra prichádza v čase vyostreného sporu medzi Ankarou a Moskvou, ktorý vyvolalo utorkové zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra v turecko-sýrskom pohraničí.

Ruské letectvo od konca septembra podniká nálety voči povstalcom v Sýrii s cieľom podporiť jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Turecko si naopak želá pád Asadovho režimu.