Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

PRVÉ VIDEO Z MIESTA TRAGÉDIE: K pádu lietadla sa hlási Islamský štát

Na snímke zadná časť ruského lietadla Airbus A321, ktoré havarovalo v centrálnej časti egyptského Sinajského polostrova v sobotu 31. októbtra 2015. Foto: TASR/AP

Správu priebežne AKTUALIZUJEME.

Káhira 31. októbra (TASR/Teraz.sk) - Ruské lietadlo Airbus A321 s 224 ľuďmi na palube sa dnes zrútilo v centrálnej časti egyptského Sinajského polostrova. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na kanceláriu egyptského premiéra.

Lietadlo spoločnosti Kogalymavia a 217 cestujúcimi a siedmimi členmi posádky na palube smerovalo z prímorského letoviska Šarm aš-Šajch do ruského Petrohradu.

Základné fakty o nehode lietadla na Sinaji
- všetci pasažieri lietadla, ktorých spolu bolo 224, nehodu neprežili
- lietadlo smerovalo z prímorského letoviska Šarm aš-Šajch do ruského Petrohradu
- príčina havárie zostáva naďalej nejasná, hoci sa k pádu prihlásil Islamský štát. Odborníci, ako aj ruská strana toto vyhlásenie popreli
- záchranári našli už obidve čierne skrinky
- príbuzní a rodiny obetí sa zhromaždili na letisku v Petrohrade, kde je im poskytovaná psychologická pomoc


22:05
Náš ONLINE sa končí, ďakujeme, že ste túto tragickú udalosť sledovali spolu s nami.

22:00
Egyptský premiér Šaríf Ismáíl zdôraznil, že príčinu tragédie nebude možné stanoviť skôr, než budú zanalyzované údaje z oboch záznamníkov (z čiernych skriniek). Podľa jeho slov je skoro nemožné, aby haváriu niekto prežil. Doposiaľ sa podarilo nájsť telá 129 obetí.

21:25
Obete havarovaného lietadla si uctili aj v Kyjeve pred ruským veľvyslanectvom .

21:10
Tragédiu monitorujú stovky novinárov. Teraz.sk vám od rána prináša aktuálne informácie tiež.
Na snímke novinárka počas reportáže pred márnicou v Káhire, do ktorej privážajú telá obetí ruského lietadla Airbus A321, ktoré sa zrútilo v centrálnej časti egyptského Sinajského polostrova v sobotu 31. októbtra 2015.
Foto: TASR/AP


20:49
K dispozícii je už aj prvé video z miesta nešťastia


20:10
Život na letisku v letovisku Šarm aš-Šajch, z ktorého vzlietlo aj havarované lietadlo pokračuje ďalej.
Cestujúci čakajú v rade pred odletom na letisku v egyptskom prímorskom letovisku Šarm aš-Šajch, z ktorého riadne odlietavajú lietadlá po havárii ruského lietadla Airbus A321 v centrálnej časti egyptského Sinajského polostrova.
Foto: TASR/AP


19:45
Portál rt.com priniesol informáciu, že záchranári našli už aj druhú čiernu skrinku havarovaného lietadla. Potvrdil to egyptský minister civilného letectva.

19:40
Vyhlásenie islamského štátu, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za pád ruského lietadla Airbus A321 spochybnil aj ruský minister dopravy Maxim Sokolov, ktorý uviedol, že "ho nemožno považovať za spoľahlivé".
Vrak ruského lietadla, ktoré havarovalo na Sinajskom polostrove
Foto: TASR/AP

19:33
Ruská spoločnosť Kogalymavia doplnila, že Airbus A321 bol v dobrom stave, pričom len v roku 2014 sa podrobil povinnej údržbe. Dodala tiež, že jeho pilot bol skúsený; nalietaných mal 12.000 hodín z čoho 3860 iba na samotnom Airbuse A321.
Egyptskí záchranári prenášajú z policajného vrtuľníka do sanitky telo jednej z obetí havárie ruského lietadla Airbus A321 na letisku Kibrut v prímorskom meste Suez, ktoré sa nachádza 100 kilometrov východne od Káhiry.
Foto: TASR/AP

19:28
Veľká časť obetí sa už nachádza v márnici v Káhire.


18:47
Na palube lietadla sa mal nachádzať aj občan Bieloruska. Informoval o tom ruský portál kp.ru odvolávajúc sa na veliteľa záchrannej služby, ktorá zasahuje na mieste nehody.

18:24
Dve letecké spoločnosti, Lufthansa a Air France, sa po tragédii rozhodli vyhnúť sa Sinajskému polostrovu, kým sa jasne nestanoví príčina leteckej nehody. "Rozhodli sme sa vyhnúť tejto oblasti, keďže dôvody nehody nie sú jasné," uviedol pre agentúru Reuters hovorca spoločnosti Lufthansa.

18:10
Francúzsky prezident François Hollande vyjadril úprimnú sústrasť prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi.


18:03
Objavila sa prvá fotografia z miesta nehody. Uverejnila ju egyptská televízia
Foto: dailymail.co.uk


17:49
Telá havárie ruského Airbusu previezli policajné vrtuľníky na letisko Kibrut v prímorskom meste Suez, ktoré sa nachádza 100 kilometrov východne od Káhiry. Odtiaľ ich sanitky prevážajú do márnice v Káhire.

Egyptskí policajti stoja pred márnicou v Káhire, kde budú prepravovať telá obetí havárie ruského lietadla Airbus A321, ktoré sa zrútilo v centrálnej časti egyptského Sinajského polostrova v sobotu 31. októbra 2015.
Foto: TASR




17:26
Airbus A321, ktorý sa dnes zrútil, už v minulosti havaroval. Tvrdí to portál idnes.cz odvolávajúc sa na agentúru pre bezpečnosť letectva Aviation Safety. V jej záznamoch malo to isté lietadlo kolíziu v roku 2001 na letisku v Káhire, kedy nesprávne pristálo, a tým si poškodilo zadnú časť. Práve chvost lietadla podľa egyptského policajta pri páde horel. "Lietadlo sa rozlomilo na dve časti: menšiu, ktorej horela zadná časť a väčšiu, ktorá narazila do skaly," vyjadril sa pre portál yahoo.com.

17:02
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí už kvôli tragédii telefonoval so svojím ruským partnerom Vladimirom Putinom. Uviedol to portál bbc.com, podľa ktorého sa na vyšetrovaní nehody budú podieľať aj ruskí experti.

15:59
Extrémistická organizácia Islamský štát sa prihlásila k útoku na lietadlo, ktoré dnes tragicky havarovalo na Sinajskom polostrove. Odborníci sú však voči tomuto vyhláseniu skeptickí, tvrdí BBC. Skupiny žijúce v oblasti polostrova podľa nich nemajú prostriedky na zostrelenie lietadla vo výške, v ktorej letelo, a teda 9.450 metrov.







15:29
Trosky lietadla sa našli v centrálnej časti Sinajského polostrova ležiacej asi 35 kilometrov južne od mesta Aríš, uviedol spravodajský server BBC. Predstaviteľ egyptského civilného letectva na margo príčin tragédie doplnil, že pilot lietadla tesne pred zmiznutím stroja informoval o technických problémoch.

Príbuzní prichádzajú na letisko Pulkovo v Petrohrade po havárii ruského lietadla Airbus A321
Foto: TASR/AP

Jedna z príbuzných obetí tragédie pádu lietadla nad Sinajským polostrovom na letisku v Petrohrade
Foto: TASR/AP

15:20
Sedemčlenná posádka lietadla pochádzala z Ruska, uviedla agentúra AP.

15:03
Ruské ministerstvo uverejnilo na svojej stránke celý zoznam obetí. Na palube lietadla bolo najmladšie 10-mesačné dievčatko a najstarší 77-ročný muž.

14:56
"Nádej sa pominula - všetci sú mŕtvi."




14:27
Obe strany, egyptská aj ruská, už oficiálne potvrdili, že nehodu lietadla nikto neprežil. Potvrdilo to aj ruské veľvyslanectvo v Egypte na sociálnej sieti s prísľubom dôkladného prešetrenia tragédie. Spoločnosť Kogalymavia, ktorej lietadlo patrilo, zároveň podľa guardian.com vylúčila zlyhanie ľudského faktora.



14:21
Spoločnosť Airbus sa pre guardian.com vyjadrila, že lietadlo A321-200, ktoré dnes havarovalo na Sinajskom polostrove, malo 18 rokov a ruské aerolínie ho používali od roku 2012. Dokopy malo najazdených takmer 21.000 letov, čo predstavuje okolo 56.000 letových hodín.

Na archívne snímke ruský Airbus A321
Foto: TASR/AP

14:13
Príbuzní a rodiny cestujúcich čakajú na každú novú správu o katastrofe v ruskom Petrohrade. Na letisku sú k dispozícii psychológovia.



14:08
"Nevieme síce bližšie informácie, ale doterajšie správy hovoria o obrovskej tragédii a strate. Chceli by sme vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám a všetkým blízkym," uviedol k pádu lietadla počas návštevy Kirgizska americký minister zahraničných vecí John Kerry. Informuje guardian.com.

13:55
K tragédii sa vyjadrujú rôzni politici. Ruský premiér Dmitrij Medvedev je z tragédie otrasený, ako uvádza na sociálnej sieti. Zároveň podčiarkol nutnosť vyšetrenia a pomoci pozostalým.




13:36
"Podľa predbežných informácií sa na palube nenachádzali žiadni slovenskí občania," uviedol pre portál Teraz.sk hovorca Ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

13:27
Na palube lietadla boli aj traja Ukrajinci. Ako dodáva agentúra Reuters citujúc vyhlásenie egyptskej vlády, zo všetkých 217 cestujúcich bolo 138 žien, 62 mužov a 17 detí.

13:18
Nehodu nikto neprežil, tvrdí podľa informácií Egypta BBC.

13:15
Ani jedno dieťa, ktoré sa nachádzalo na palube lietadla, tragédiu neprežilo. Informuje portál yahoo.com, ktorý sa odvoláva na egyptské úrady.



12:52
Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by lietadlo bolo zostrelené alebo na jeho palube explodovala nálož, uviedol Reuters odvolajúc sa na egyptské bezpečnostné zdroje. V oblasti totiž pôsobia militanti podporujúci organizáciu Islamský štát, ktorí už zabili stovky egyptských vojakov a policajtov a v posledných mesiacoch útočili aj na viaceré západné ciele.

12:50
Lietadlo patrilo spoločnosti Kogalymavia. Bolo na ňom 217 cestujúcich vrátane 17 detí vo veku od 2 do 17 rokov a siedmich členov posádky na palube. Smerovalo z prímorského letoviska Šarm aš-Šajch do ruského Petrohradu. Egyptské ministerstvo civilného letectva uviedlo, že stroj vzlietol o 4:51 SEČ a z radarov zmizol o 23 minút neskôr, keď bol približne vo výške 9500 metrov nad morom.

Trosky lietadla sa našli v strednej časti Sinajského polostrova ležiacej asi 35 kilometrov južne od mesta Aríš, uviedol spravodajský server BBC a dodal, že do oblasti bolo vyslaných už približne 50 sanitiek.

Príslušník egyptskej bezpečnosti, že lietadlo bolo celkom zničené a je pravdepodobné, že zahynuli všetci, ktorí sa nachádzali na jeho palube.

12:27
Podľa televízie CNN ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v nedeľu kvôli tragédii deň štátneho smútku. Ako ďalej televízia uvádza, lietadlo padlo len 50 kilometrov od letiska v Egypte, kde chcel pôvodne pilot pristáť. Televízia sa odvoláva na ruské zdroje, ktoré Egypt ešte nepotvrdil.

12:16
Záchranárom sa už podarilo nájsť čiernu skrinku lietadla, uvádza BBC.

11:59
Príbuzní cestujúcich sa zhromažďujú na ruskom letisku v Petrohrade, na mieste pomáhajú psychológovia
Foto: TASR/AP


11:48
Haváriou lietadla sa už zaoberá aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. "Momentálne preverujeme, či sa na palube nachádzali slovenskí občania," uviedol portálu Teraz.sk hovorca ministerstva Peter Stano.

11:39
Príbuzní sa zhromaždujú pri informačnom centre leteckej spoločnosti Kogalymavia na letisku Pulkovo v Petrohrade po havárii ruského lietadla Airbus A321, ktoré sa zrútilo v centrálnej časti egyptského Sinajského polostrova v sobotu 31. októbra 2015.
Foto: TASR/AP


11:30
Podľa portálu dailymail.co.uk bolo medzi cestujúcimi 17 detí. Nikto haváriu neprežil, dodáva britský denník. Iné médiá hovoria o mizivej šanci na prežitie.

11:24
Podľa BBC je však z trosiek zrúteného lietadla počuť prosby pasažierov o pomoc.

11:00
Niektoré telá už vytiahli z vraku, mnohí zomreli pripútaní k sedadlám, dodáva BBC. Záchranári zatiaľ hovoria o 100 mŕtvych telách, ktoré vyslobodili z lietadla. Ostatné sú podľa britskej televízie ešte vo vnútri. Lietadlo sa podľa všetkého po náraze rozlomilo na dva kusy.

10:49
Ruský prezident Vladimir Putin už vyjadril sústrasť všetkým pozostalým obetí a nariadil oficiálne vyšetrovanie katastrofy.




9:28
"Pátracie a záchranné zložky našli trosky Airbusu A321," uviedol predstaviteľ egyptského úradu pre vyšetrovanie leteckých nešťastí.

9:14
Podľa zdroja agentúry Reuters boli na palube havarovaného lietadla najmä ruskí turisti, ktorí sa z dovolenky v Egypte vracali domov. Okolnosti havária lietadla sa vyšetrujú.

Správy o zmiznutí dopravného lietadla potvrdili predtým aj bezpečnostné zdroje na Sinajskom polostrove, nad ktorým stroj letel.





Najväčšie letecké nešťastia v 21. storočí vo svete


30. januára 2000 - Pobrežie Slonoviny - Dopravný Airbus A310 spoločnosti Kenya Airways sa so 179 osobami na palube zrútil do Atlantického oceánu pri brehoch Pobrežia Slonoviny. Záchranárom sa podarilo vyloviť z mora osem živých osôb.

25. júla 2000 - Francúzsko - Nadzvukové lietadlo Concorde spoločnosti Air France sa zrútilo neďaleko Paríža. Pri havárii zahynulo 113 ľudí, z toho 97 Nemcov. Zahynulo všetkých 109 ľudí na palube lietadla a štyri osoby na zemi. Letecké nešťastie pri Paríži prakticky znamenalo koniec prevádzkovania nadzvukových lietadiel Concorde.

11. septembra 2001 - USA - Teroristi uniesli štyri lietadlá amerických leteckých spoločností American Airlines a United Airlines. Prvé dva stroje zničili Svetové obchodné centrum v New Yorku, tretí narazil do Pentagónu vo Washingtone. Štvrté lietadlo sa zrútilo neďaleko Pittsburghu. V lietadlách zahynulo 265 ľudí a ďalších približne 3000 osôb zomrelo v troskách budov.

12. novembra 2001 - USA - Airbus A-300 spoločnosti American Airlines s 260 ľuďmi na palube, letiaci z New Yorku do Dominikánskej republiky, sa po štarte zrútil v newyorskej rezidenčnej štvrti Rockaway Beach. Pri havárii zahynulo ďalších päť ľudí na zemi.

25. mája 2002 - Hongkong - Boeing 747-200 taiwanskej spoločnosti China Airlines s 225 osobami na palube spadol do mora pri lete z Taiwanu do Hongkongu.

19. februára 2003 - Irán - Pri havárii vojenského lietadla, ku ktorej došlo na juhovýchode Iránu, zahynulo 276 osôb. Všetky obete boli príslušníkmi iránskych elitných Revolučných gárd. K havárii stroja typu Antonov došlo v hornatej oblasti neďaleko mesta Šahdád, asi 80 kilometrov od cieľa cesty, mesta Kermán.

8. mája 2003 - KDR - Desiatky vojakov s manželkami a deťmi zahynuli po tom, ako sa otvorila zadná rampa lietadla nad juhovýchodom Konžskej demokratickej republiky. Uviedol to jeden z pasažierov, ktorý nehodu prežil. V lietadle sa nachádzalo asi 200 ľudí. Rampa sa rozletela, keď stroj letel vo výške vyše 3000 metrov. Nešťastie, ku ktorému došlo v polovici cesty v oblasti mesta Kasaj, prežilo asi 40 pasažierov.

14. augusta 2005 - Grécko - V blízkosti gréckej metropoly Atény sa zrútilo lietadlo cyperskej charterovej spoločnosti. K nehode došlo neďaleko mestečka Oropos. Boeing 737-300 spoločnosti Helios Airways bol na ceste z cyperskej Larnaky do Prahy. Leteckú katastrofu neprežil ani jeden zo 121 pasažierov a členov posádky.

16. augusta 2005 - Venezuela - Na pomedzí Venezuely a Kolumbie sa zrútilo lietadlo spoločnosti West Caribbean. Havária s vyžiadala životy všetkých 152 cestujúcich a ôsmich členov posádky.

5. septembra 2005 - Indonézia - Vyše 160 ľudí zahynulo pri páde dopravného lietadla do husto obývanej štvrte tretieho najväčšieho indonézskeho mesta Medan. Lietadlo Boeing 737-200 spoločnosti Mandala Airlines, smerujúce do Jakarty, sa zrútilo po štarte na rušnú ulicu a rad domov len 500 metrov od letiska.

22. augusta 2006 - Ukrajina - Pri neúspešnom núdzovom pristátí pri meste Doneck na východe Ukrajiny havarovalo lietadlo Tupolev TU-154 so 170 ľuďmi na palube. Haváriu nikto neprežil. Medzi obeťami bolo aj 39 detí.

17. júla 2007 - Brazília - Dopravné lietadlo Airbus A320 počas pristávania v Sao Paule zišlo z pristávacej dráhy a vrazilo do čerpacej stanice. Po nehode stroj zachvátil požiar a nikto zo 176 ľudí na palube neprežil. Na zemi pri tejto tragédii zahynulo ďalších 23 ľudí.

20. augusta 2008 - Španielsko - Lietadlo typu MD-82 spoločnosti Spanair so 166 pasažiermi a šesťčlennou posádkou, smerujúce na Kanárske ostrovy, havarovalo pri štarte na madridskom letisku. Pri nehode zahynulo 154 ľudí.

20. mája 2009 - Indonézia - Vojenské lietadlo sa zrútilo na obytné domy v provincii Východná Jáva. O život prišlo 101 osôb, ďalších 15 utrpelo zranenia. Stroj po dopade začal horieť. Na palube stroja Hercules C-130 sa nachádzalo 98 cestujúcich a 11 členov posádky. Lietadlo prevážalo z Jakarty na vojenskú základňu vojakov a ich rodiny, vrátane desiatich detí.

1. júna 2009 - Brazília - Airbus A330-200 spoločnosti Air France s 228 ľuďmi na palube, vrátane troch občanov SR, havaroval nad Atlantikom. Do 26. júna 2009, keď bolo odvolané pátranie po obetiach, bolo objavených 51 mŕtvol a 600 kusov z vraku.

30. júna 2009 - Jemen - Dopravné lietadlo jemenských aerolínií sa zrútilo do Indického oceánu pri Komorských ostrovoch. Na palube bolo 153 ľudí, z toho 142 pasažierov a 11 členov posádky. Stroj letu IY 628 odštartoval z jemenského hlavného mesta Saná a zrútil sa za zlého počasia 15 minút pred pristátím na komorskom letisku Moroni. Z havarovaného lietadla A310-300 sa podarilo zachrániť iba 14-ročné francúzske dievča komorského pôvodu.

15. júla 2009 - Irán - Dopravné lietadlo iránskych aerolínií sa zrútilo v severozápadnom Iráne. Zahynulo 169 ľudí, z toho 16 členov posádky. Stroj spoločnosti Caspian Airlines smeroval z Teheránu do arménskeho hlavného mesta Jerevan.

10. apríla 2010 - Poľsko - Pri páde poľského prezidentského špeciálu neďaleko západoruského Smolenska zahynulo 96 ľudí. Na palube sa nachádzal prezident Lech Kaczyňski a manželka, ako aj mnoho ďalších významných poľských predstaviteľov.

12. mája 2010 - Líbya - Pri havárii Airbusu A330 letiaceho z Juhoafrickej republiky, ku ktorej došlo pred medzipristátím na medzinárodnom letisku v líbyjskom hlavnom meste Tripolis, zahynulo 103 ľudí. Väčšinu pasažierov tvorili holandskí turisti. Nehodu ako jediný prežil deväťročný holandský chlapec.

22. mája 2010 - India - Boeing 737-800, ktorý odštartoval z Dubaja, zišiel z vlhkej pristávacej dráhy v Mangalúru na juhozápade Indie. Stroj skončil v blízkom lesnatom poraste, rozlomil sa na dve časti a začal horieť. Na palube sa nachádzalo 160 indických cestujúcich a šesť členov posádky. Indickí záchranári objavili v troskách havarovaného lietadla v meste Mangalúru všetkých 158 obetí.

28. júla 2010 - Pakistan - Haváriu pakistanského dopravného lietadla v horách pri hlavnom meste Islamabad neprežil nikto zo 152 ľudí na palube. Airbus A320 sa zrútil do oblasti pohoria Margalla počas pokusu o pristátie v Islamabade, kam smeroval z mesta Karáčí na juhu Pakistanu. Lietadlo patrilo súkromnej leteckej spoločnosti Airblue. Na palube bolo 146 pasažierov, vrátane siedmich detí, a šesť členov posádky. Medzi obeťami boli aj dvaja Američania.

3. júna 2012 - Nigéria - Dopravné lietadlo so 153 osobami na palube sa zrútilo na budovu v husto obývanej štvrti nigérijského Lagosu. K nehode došlo krátko pred pristátím na letisku v hospodárskej metropole krajiny, kam smerovalo z hlavného mesta Abuja. Svedkovia uviedli, že vrazilo do budovy a vybuchlo. Podľa niektorých pred zrážkou zasiahlo elektrické vedenie. Nehoda si vyžiadala životy okolo 200 ľudí - všetkých 153 osôb na palube a najmenej dvoch ľudí na zemi. Išlo o matku zvierajúcu v náručí svoje bábätko.

7. marca 2014 - Malajzia - Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube zmizlo dve hodiny po odlete z Kuala Lumpuru do Pekingu. Boeing 777-200 s 227 cestujúcimi a 12 členmi posádky sa podľa predpokladov zrútil do mora. Pátranie sa zameralo na oblasť Indického oceánu juhozápadne od Austrálie. Miesto dopadu lietadla sa s najväčšou pravdepodobnosťou nachádza na dne oceánu - ale zostávajú silné pochybnosti, čo spôsobilo jeho zrútenie. Záhada nešťastia je dodnes neobjasnená a pátranie ukončené.

17. júla 2014 - Ukrajina - Malajzijské dopravné lietadlo typu Boeing-777 smerujúce z holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpuru sa zrútilo na východe Ukrajiny. Spojenie s posádkou lietadla sa prerušilo o 16.20 h miestneho času. Väčšina z 298 ľudí na palube havarovaného lietadla boli občania Holandska. Stroj sa zrútil približne 40 kilometrov od ukrajinsko-ruských hraníc v katastri obce Hrabove; haváriu nikto neprežil. Z analýzy čiernych skriniek malajzijského civilného lietadla vyplýva, že ho zničili úlomky z explodujúcej rakety a zrútilo sa v dôsledku "masívnej prudkej dekompresie".

28. decembra 2014 - Indonézia - Lietadlo Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube zmizlo z radarov ráno nad Jávskym morom; po štarte v meste Surabaya v indonézskej provincii Východná Jáva. Lietadlo smerovalo do Singapuru. Indonézski predstavitelia 30. decembra 2014 potvrdili, že telá a trosky, ktoré sa v rámci rozsiahlej pátracej akcie našli v Jávskom mori pri Borneu, pochádzajú zo zmiznutého lietadla. Na palube lietadla sa nachádzalo 155 pasažierov a sedem členov posádky. Indonézia ukončila 18. marca 2015 pátranie po pozostatkoch obetí letu AirAsia.

24. marca 2015 - Airbus spoločnosti Germanwings havaroval 24. marca počas letu z Barcelony do Düsseldorfu. Všetkých 150 ľudí na palube, vrátane 72 Nemcov, zahynulo. Podľa vyšetrovateľov nechal lietadlo zámerne havarovať druhý pilot, 27-ročný Andreas Lubitz, s cieľom spáchať tzv. rozšírenú samovraždu. Lubitz, ktorý mal v minulosti vážne psychické problémy, predtým z kokpitu vyvrel kapitána.