Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ruské plavidlá sa presúvajú pozdĺž pobrežia Krymu

Ruská vojnová loď Georgij Pobedonosec pristáva v prístave v meste Sevastopoľ, kde sídli ruská Čiernomorská flotila na polostrove Krym v nedeľu 2. marca 2014. Foto: TASR/AP Photo

Ukrajinská pohraničná stráž vyhlásila, že v niektorých častiach Krymského polostrova Rusko blokuje mobilnú telefonickú komunikáciu.

Kyjev 3. marca (TASR) - Ukrajinská pohraničná stráž vyhlásila, že v niektorých častiach Krymského polostrova Rusko blokuje mobilnú telefonickú komunikáciu. Informovala tiež o pohybe lodí v blízkosti čiernomorského prístavu Sevastopol.

Pohraničná služba podľa agentúry UNIAN informuje "o totálnych útokoch" ruských vojakov na ukrajinské jednotky. Útoky sa odohrali za posledných zhruba 24 hodín a uskutočňujú ich skupiny pozostávajúce z asi 100 špeciálne vyzbrojených ruských vojakov. Podľa UNIAN-u sa útoky vystupňovali po tom, ako predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov informoval o neústupčivosti pohraničníkov a ich aktívnom odmietaní rozhodnutí novej krymskej vlády.

Skupina ruských útočníkov v nedeľu neskoro večer obsadila sídlo pohraničnej služby v Kerči, kde zlikvidovali komunikačnú techniku, ako aj monitorovacie zariadenia. Väčšia časť ukrajinských vojakov sa po útoku presunula na zakotvené lode.

Napätá je aj situácia v Balaklave. Pokusy o útok na posádku ukrajinských ozbrojených síl zaznamenali v uplynulých hodinách aj vo Feodosiji, Perevaľnom a Beľbeku, kde ruskí vojaci pri akcii použili ohlušujúce granáty a zmocnili sa tam zbraní.

Vo všeobecnosti sa ukrajinskí vojaci snažia zabrániť ruským ozbrojencov zmocniť sa zbraní a munície. Ukrajinskí vojaci však uvádzajú, že svoje vojenské útvary bránia obuškami, kým "Rusi (na nich) šli s guľometmi".

Velenie ukrajinských jednotiek na Kryme uviedlo, že hlavnou taktikou je neprovokovať dobre vyzbrojených ruských vojakov. Zdôrazňujú pri tom, že v prípade útoku sa budú brániť.

V Sevastopole je aj nový veliteľ vojenského námorníctva Ukrajiny Serhij Hajduk, ktorý v nedeľu vystriedal Denysa Berezovského, ktorý deň po vymenovaní do funkcie prisahal vernosť proruskej vláde ukrajinského autonómneho regiónu Krym a teraz bude čeliť vyšetrovaniu za vlastizradu.

Množstvo obrnenej techniky sa sústreďuje na ruskej strane úzkeho Kerčského prielivu oddeľujúceho Rusko od Ukrajine patriaceho Krymu, informovala agentúra Reuters.

Ukrajinské velenie registruje aj aktívny pohyb plavidiel ruského námorníctva popri pobreží Čierneho mora. Ide pritom nielen o lode Čiernomorskej flotily, ale aj o lode Baltickej a Severomorskej flotily, čo je - ako pripomína UNIAN - porušenie ukrajinsko-ruských zmlúv o pobyte Čiernomorskej flotily na území Ukrajiny.