Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Ruské médiá: Navaľného právnika v Moskve nakrátko zadržali

Pri ruskom konzuláte v nemeckom Frankfurte sú v sobotu 17. februára 2024 umiestnené kvety a fotografia lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Foto: TASR/AP

S pomocou Dubkova sa Navaľného matke v sobotu podarilo dosiahnuť vydanie synovho tela.

Moskva 27. februára (TASR) - Právnik Vasilij Dubkov, ktorý zastupoval ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, bol v utorok v Moskve nakrátko zadržaný. Informovali o tom ruské médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Dubkov neskôr pre nezávislý spravodajský server Verstka povedal, že bol prepustený na slobodu. Dôvod nekomentoval, ale označil to za marenie svojej advokátskej činnosti.

S pomocou Dubkova sa Navaľného matke v sobotu podarilo dosiahnuť vydanie synovho tela. Príbuzní a podporovatelia opozičného lídra ruské vedenie žiadali niekoľko dní o vydanie tela, aby ho moli dôstojne pochovať.

Navaľnyj zomrel podľa ruskej väzenskej služby v piatok 16. februára v odľahlej trestaneckej kolónii za polárnym kruhom. Jeho matke Ľudmile Navaľnej, ktorá na ďaleký sever odcestovala spolu s Dubkovom ešte uplynulý víkend, umožnili vidieť synovo telo až v stredu večer. Vydali jej úmrtný list, ale nie telo na pochovanie. Oboznámili ju tiež s lekárskou správou, podľa ktorej zomrel prirodzenou smrťou.

Vdova po politikovi Julija Navaľná predtým obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina, že znevažuje kresťanstvo, keď sa snaží Navaľného matku prinútiť, aby súhlasila s tajným pohrebom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil tieto tvrdenia za absurdné.

Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová uviedla, že jeho spolupracovníkom sa zatiaľ nepodarilo nájsť žiadnu pohrebnú sieň ani iné miesto, kde by s ním ľudia mohli prísť rozlúčiť. Povedala, že na jednom mieste im povedali, že "pohrebné agentúry majú s nami zakázané spolupracovať", píše Reuters.

Vlani v októbri ruské úrady zadržali troch Navaľného právnikov pre podozrenie z členstva v "extrémistickej skupine" a ďalších dvoch zaradili na zoznam hľadaných osôb.