Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Hackeri v ruských médiách odvysieli výstrahu pred leteckým útokom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

K podobnému útoku došlo aj minulý týždeň v stredu.

Moskva 28. februára (TASR) — Hackerský útok na ruské regionálne rozhlasové a televízne stanice v utorok spôsobil, že bolo odvysielané nepravdivé varovanie pred leteckými útokmi, ktoré ľudí vyzývalo, aby sa odišli do krytov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

"V dôsledku hackerského útoku na servery rozhlasových staníc a televíznych kanálov boli v niektorých regiónoch krajiny odvysielané informácie o vyhlásení leteckého poplachu," cituje Reuters z vyhlásenia ruského ministerstva. "Táto informácia nie je pravdivá a nezodpovedá skutočnosti," dodalo ministerstvo.

Počas hackerského útoku, ktorý trval okolo desať minút, bola výzva na "okamžitý" odchod do bezpečia odvysielaná v Moskovskej, Leningradskej, Sverdlovskej a Belgorodskej oblasti, ako aj na ukrajinskom Krymskom polostrove, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

K podobnému útoku došlo aj minulý týždeň v stredu. Niekoľko komerčných rozhlasových staníc vo viacerých ruských regiónoch vtedy takisto vysielalo nepravdivé výstrahy pred hrozbou vzdušných útokov.