Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ruské médiá vinia ukrajinských vojakov z používania čiernej mágie

Na snímke ukrajinskí vojaci skúmajú ruské rakety po nedávnych bojoch v obci Berezivka na Ukrajine 21. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Tieto tvrdenia prišli v období, keď ruské vojská po vyše dvoch mesiacoch od začiatku invázie zápasia na Ukrajine so zásobovacími ťažkosťami, upadajúcou bojovou morálkou a rastúcimi stratami.

Moskva 5. mája (TASR) - Ruské štátne médiá obvinili ukrajinských vojakov, že na základni v Donbase praktizovali čiernu mágiu, aby čo najviac uškodili príslušníkom ruských inváznych síl. TASR správu, ktorú nebolo možné nezávisle overiť, prevzala v stredu z týždenníka Newsweek.

Magazín pripomenul, že tieto tvrdenia prišli v období, keď ruské vojská po vyše dvoch mesiacoch od začiatku invázie zápasia na Ukrajine so zásobovacími ťažkosťami, upadajúcou bojovou morálkou a rastúcimi stratami.

Údajné dôkazy o praktizovaní čiernej mágie sa podľa stredajšej správy agentúry RIA Novosti našli na opustenej ukrajinskej základni ležiacej pri obci Trochižbenka v Luhanskej oblasti.

Agentúra sa pri tom odvolala na ruskú kulturologičku Jekaterinu Dajsovú, ktorá sa venuje výskumu kultov. Podľa nej sa na stene v údajnej budove štábu ukrajinskej delostreleckej jednotky našla kruhová "satanská pečať", pozostávajúca z rôznych znakov symbolizujúcich anarchiu, zbrane a fašizmus. Dajsová však pripustila, že presný význam okultných symbolov je nejasný.

RIA Novosti nález "satanskej pečate" nastriekanej čiernou farbou na múre komentovala tvrdením, že "stúpenci mocností z iného sveta (na základni) posväcovali svoje zbrane a robili značky krvou, aby dodali svojej výzbroji väčšiu energiu, aby tak spôsobili pri zasiahnutí cieľov väčšie škody," cituje zo správy agentúry britský denník Daily Mail.

O údajnom náleze "stôp po rituáloch čiernej mágie", objavených v drevenom dedinskom dome v Donbase, ktorý predtým využívala ukrajinská armáda, písal aj štátny propagandistický web Sputnik News, ktorý však o tomto "odhalení" neuviedol ďalšie podrobnosti.

Podľa agentúry RIA Novosti sa v dome našiel aj dokument obsahujúci informácie o stratách v Donbase, na ktorom boli čiary vyhotovené krvou, čo podľa nej naznačuje, že ukrajinskí vojaci prostredníctvom krvi nadväzovali kontakt s nadprirodzenými silami.