Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ruské ministerstvo obrany: Boje prebiehajú v centre mesta Mariupol

Na archívnej snímke výbuchy počas ostreľovania v Mariupole. Foto: TASR/AP

Mesto už tri týždne neustále ostreľujú ťažkými zbraňami ruské jednotky, ktoré ho kompletne obkľúčili.

Moskva/Mariupol 18. marca (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že ruské jednotky a ich spojenci zo separatistických regiónov na východe Ukrajiny bojujú v centre mesta Mariupol. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Jednotky (samozvanej) Doneckej ľudovej republiky (DĽR) s podporou ruských ozbrojených síl v centre Mariupola uťahujú obkľúčenie a bojujú proti (ukrajinským) nacionalistom," uviedol rezort obrany v Moskve.

Ministerstvo dodalo, že separatisti z proruskej Luhanskej ľudovej republiky, ktorej nezávislosť Moskva spoločne s DĽR uznala 21. februára, "oslobodili viac ako 90 percent územia republiky".

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v piatok varoval, že Mariupol, strategický prístav na juhovýchode Ukrajiny, v dôsledku pretrvávajúcich ruských útokov padne v najbližších týždňoch, píše stanica BBC.

Mariupol už tri týždne neustále ostreľujú ťažkými zbraňami ruské jednotky, ktoré ho kompletne obkľúčili. Z mesta sa podľa tamojších úradov podarilo utiecť už približne 30.000 ľuďom, avšak vyše 300.000 ďalších je tam stále uviaznutých.

V stredu došlo k útoku na tamojšie divadlo, kde sa v protileteckom kryte ukrývalo vyše 1000 žien a detí. Dosiaľ sa z trosiek zničenej budovy podarilo zachrániť len približne 130 civilistov, uviedla vo štvrtok ukrajinská poslankyňu Oľha Stefanišynová.