Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruské ministerstvo obrany: Strely Kalibr sa nikdy neminú

Príslušníci záchranných zložiek prehľadávajú trosky domu zničeného po novom ruskom raketovom útoku v Kyjeve vo štvrtok 29. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) Rusko je schopné vyrobiť až 100 takýchto rakiet ročne.

Moskva/Londýn 29. decembra (TASR) — Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok na svojej stránke na platforme Telegram zverejnilo koláž s vystrelenou riadenou strelou Kalibr doplnenú o text "Kalibr sa nikdy neminie". Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá poznamenala, že táto koláž bola zrejme zverejnená namiesto komentára k najnovšiemu vývoju vo vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

Podľa BBC ruská armáda vo štvrtok v ďalšej vlne raketových útokov vystrelila na ciele na Ukrajine 69 rakiet. Kyjev informoval, že ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zneškodniť 54 z nich.

Terčom týchto masívnych úderov boli viaceré regióny Ukrajiny vrátane hlavného mesta Kyjev a lokalít na západe krajiny.

Kalibr je riadená strela s plochou dráhou letu, ktorá bola prvýkrát verejne predstavená v roku 1993. Ruská armádu ju aktívne využíva od rozpútania vojny na Ukrajine.

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) Rusko je schopné vyrobiť až 100 takýchto rakiet ročne. Kalibr však vyžaduje aj súčasti, na ktorých dovoz do Ruska sa vzťahujú západné sankcie. Medzi nimi sú aj mikročipy.