Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruské nálety na provinciu Aleppo vyradili z prevádzky dve nemocnice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské bojové lietadlá podnikli osem za sebou nasledujúcich náletov na nemocnice al-Kinána a al-Fardús v oblasti mesta Dára Izza v západnej časti provincie Aleppo.

Damask 17. februára (TASR) - Dve nemocnice v provincii Aleppo na severe Sýrie museli v pondelok evakuovať, keď ich zasiahli ruské nálety. Tlačovej agentúre DPA zo uviedol hovorca záchrannej organizácie Biele prilby Ibráhím al-Hadž.

Ruské bojové lietadlá podnikli osem za sebou nasledujúcich náletov na nemocnice al-Kinána a al-Fardús v oblasti mesta Dára Izza v západnej časti provincie Aleppo.

Skupiny Bielych prílb odvážajú z nemocníc pacientov aj personál, dodal hovorca.

Lekár zo Sýrsko-americkej zdravotníckej spoločnosti (SAMS) Mázin Kiwára spresnil, že nemocnica al-Fardús bola zasiahnutá priamo a dvaja členovia nemocničného personálu utrpeli ľahké zranenia.

Medzitým sýrska armáda oznámila "oslobodenie" desiatok dedín a miest v západnej a severozápadnej vidieckej oblasti provincie Aleppo, čo je podľa predstaviteľov sýrskych ozbrojených síl výsledok série "sústredených vojenských operácií".

Vo vyhlásené vydanom sýrskou štátnou tlačovou agentúrou SANA sa uvádza, že armáda je odhodlaná pokračovať v týchto úspechoch dovtedy, kým nebude celé sýrske územie oslobodené od "teroristov". Tento termín používajú sýrske štátne médiá pre povstalcov bojujúcich proti vláde prezidenta Bašára Asada.

Sýrska vláda a spojenecké Rusko spustili vlani rozsiahlu vojenskú operáciu s cieľom dobyť oblasti obsadené povstalcami v západnej časti provincie Aleppo a v provincii Idlib.

Hoci Rusko a Turecko sa v januári dohodli na prímerí v tejto oblasti, sýrska armáda a spojenecké sily pokračujú v postupe cez Idlib.