Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruské námorné sily odrazili útok dronmi na prístav Sevastopol na Kryme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Razvožajev napísal, že situácia si nevyžiadala žiadne obete a neboli poškodené žiadne lode, ale výbuchy vyrazili sklá na oknách neďalekých budov.

Moskva 22. marca (TASR) - Ruské námorné sily v stredu skoro ráno "odrazili" útok dronmi na prístav Sevastopol na Krymskom polostrove, anektovanom Moskvou od Ukrajiny. Informoval o tom Kremľom podporovaný gubernátor mesta Michail Razvožajev, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Na Kryme, ktorý Moskva anektovala v roku 2014, sa nachádza ruská Čiernomorská flotila a od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu ho zasiahla už celá séria útokov dronmi.

"Celkovo boli zničené tri objekty," uviedol Ruskom dosadený gubernátor Sevastopola Razvožajev v aplikácii Telegram. Dodal, že námorníci strieľali na drony "malými zbraňami" a že "funguje aj protivzdušná obrana".

Razvožajev napísal, že situácia si nevyžiadala žiadne obete a neboli poškodené žiadne lode, ale výbuchy vyrazili sklá na oknách neďalekých budov. Vyzval na zachovanie pokoja a uviedol, že "situácia je pod kontrolou".

Správa nasleduje necelý týždeň po návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina na Kryme a deň po tom, čo Ukrajina oznámila, že výbuch v meste Džankoj na severe Krymu zničil ruské strely s plochou dráhou letu typu Kalibr, ktoré plánovala použiť ruská Čiernomorská flotila. Ukrajina však odmietla zodpovednosť za tento výbuch, podľa proruských predstaviteľov Krymu išlo o útok dronmi.

Ruskú Čiernomorskú flotilu zasiahol vlani v októbri masívny útok dronmi, z ktorého Kremeľ obvinil Ukrajinu.