Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ruské ostreľovanie na východe Ukrajiny si vyžiadalo najmenej päť obetí

Mŕtve telo prikryté plachtou počas ruskej invázie na Ukrajine, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Rusko popiera, že by sa cielene zameriavalo na civilistov, a namiesto toho obviňuje ukrajinské sily, že využívajú civilistov ako živé štíty.

Kyjev 22. marca (TASR) - Päť ľudí prišlo o život a najmenej 19 ďalších utrpelo zranenia počas ruských útokov na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny, uviedli v utorok tamojší predstavitelia. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

"V Doneckej oblasti došlo k ostreľovaniu Avdijivky prostredníctvom delostrelectva a lietadiel, mesto bolo zrovnané so zemou. Zomrelo päť civilistov a 19 utrpelo zranenia," uviedla ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová vo vyhlásení.

Ako spresnila, k spomínaným útokom došlo v pondelok v neskorých večerných hodinách. Avdijivka na východe Ukrajiny susedí s Doneckom, de facto hlavným mestom proruských separatistov, ktorí v roku 2014 vyhlásili dve samozvané "ľudové republiky", Doneckú a Luhanskú, pripomína DPA.

Ukrajina obvinila ruských vojakov, že od začiatku vojenskej invázie 24. februára bez rozdielu útočia na zdravotnícke zariadenia, obytné štvrte a bombové kryty. Rusko popiera, že by sa cielene zameriavalo na civilistov, a namiesto toho obviňuje ukrajinské sily, že využívajú civilistov ako živé štíty.

Denisovová v separátnom príspevku na sociálnej sieti Telegram uviedla, terčom útoku ruského tanku v Charkovskej oblasti sa stalo vozidlo s civilným označením a o život pritom prišli štyria civilisti vrátane jedného dieťaťa, píše DPA.