Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pľúcne ventilátory pre USA vyrobila ruská firma zo sankčného zoznamu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že ruská zásielka obsahuje množstvo vysokokvalitného materiálu, ktorý môže zachrániť veľa životov a prijal by ho kedykoľvek.

Moskva 3. apríla (TASR) - Pľúcne ventilátory, ktoré tento týždeň poslalo Rusko do Spojených štátov amerických (USA) na liečbu pacientov postihnutých ochorením COVID-19, vyrobila spoločnosť, ktorá figuruje na sankčnom zozname USA. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruský ekonomický denník RBC.

Pľúcne ventilátory Aventa-M, ktoré dopravilo do New Yorku v stredu ruské vojenské lietadlo, vyrobila spoločnosť Uralský prístrojový závod (UPZ). Ten je súčasťou holdingovej spoločnosti Rádioelektronické technológie (KRET), na ktorú sú v USA od júla 2014 uvalené sankcie, pričom americké firmy a štátni príslušníci majú zákaz s ňou obchodovať.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že ruská zásielka obsahuje "množstvo vysokokvalitného materiálu", ktorý môže zachrániť veľa životov a prijal by ho kedykoľvek.

Na zásielke sa predtým dohodol Trump so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.