Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ruské sily dobyli niekoľko obcí na východe krajiny

Na archívnej snímke z 18. apríla 2022 ukrajinská vlajka sa nachádza na ceste v čiernomorskom obliehanom meste Mariupol počas 54. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Ukrajina obvinila z útoku Rusko, keďže na mieste objavili zvyšky ruskej rakety Točka-U. Moskva, ako obvykle v takýchto prípadoch, zodpovednosť za útok v Kramatorsku poprela.

Kyjev 27. apríla (TASR) - Ukrajina v stredu oznámila, že ruské sily - v rámci ofenzívy zameranej na ovládnutie Donbasu - dobyli niekoľko tamojších dedín. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Ministerstvo obrany v Kyjeve uviedlo, že ruské jednotky vytlačili ukrajinské ozbrojené sily z obce Velyka Komyšuvacha a Zavody v Charkovskej oblasti a získali kontrolu nad mestečkom Zarične a obcou Novotoškivske v Doneckej oblasti.

Rezort obrany varoval, že ruské sily "pokračujú v ofenzíve smerom na Nižne a Orichiv" v Záporožskej oblasti.

AFP pripomína, že Zarične sa nachádza len 50 kilometrov od mesta Kramatorsk, kde počas aprílového raketového útoku na vlakovú stanicu zahynulo vyše 50 ľudí vrátane detí a ďalších vyše 100 utrpelo zranenia.

Ukrajina obvinila z útoku Rusko, keďže na mieste objavili zvyšky ruskej rakety Točka-U. Moskva, ako obvykle v takýchto prípadoch, zodpovednosť za útok v Kramatorsku poprela a pripísala ho ukrajinským silám.

Rusko uvádza, že jeho ofenzíva na východe Ukrajiny má vytvoriť pozemný koridor medzi územím kontrolovaným proruskými separatistami v Luhanskej a Doneckej oblasti a polostrovom Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.