Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Ruské sily intenzívne útočia na Avdijivku a Robotyne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda uviedla, že Rusi sa 20-krát neúspešne pokúsili získať stratené pozície neďaleko obce Robotyne, ktorú Ukrajinci dobyli v auguste, v rámci posledného výraznejšieho úspechu na bojisku.

Kyjev 27. novembra (TASR) - Ruské sily opäť intenzívne ostreľovali mesto Avdijivka na východe Ukrajiny a obec Robotyne na juhu Záporožskej oblasti, oznámila v pondelok ukrajinská armáda. Masívne boje v ich okolí prebiehajú už niekoľko týždňov, informuje agentúra AFP.

"Nepriateľ pokračuje v útočných akciách pri Avdijivke," uviedla ukrajinská armáda. Rusi podľa nej podnikli vyše 150 útokov na ukrajinské pozície v okolí tohto takmer obkľúčeného mesta neďaleko Ruskom obsadenej metropoly Doneck.

Kyjev však neinformoval o žiadnych územných stratách ani ziskoch v tejto lokalite. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ruské sily postúpili severozápadne a juhovýchodne od Avdijivky. Moskva kontroluje územie na sever, východ i juh od mesta, dodala AFP.

Ukrajinská armáda ďalej uviedla, že Rusi sa 20-krát neúspešne pokúsili získať stratené pozície neďaleko obce Robotyne, ktorú Ukrajinci dobyli v auguste, v rámci posledného výraznejšieho úspechu na bojisku.

Ruskí vojnoví blogeri medzičasom informovali, že ukrajinské sily si držia svoje pozície v obci Krynky na okupovanom ľavom brehu rieky Dneper aj napriek pokusom Rusov o ich vytlačenie.

"Ruská armáda s pomocou delostrelectva podnikla protiútok v Krynkách a získala späť časť svojich pozícií. Postavenie ukrajinskej armády v tejto dedine však zostáva pomerne stabilné," uviedol kanál WarGonzo v aplikácii Telegram.