Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Ukrajina a Krym si navzájom zablokovali bankové účty

Vitalij Kličko FOTO TASR/AP Photo

V súvislosti s vývojom na Kryme dnes ukrajinský politik Vitalij Kličko vyzval aj na uzavretie ukrajinsko-ruskej hranice.

Simferopol/Kyjev 9. marca (TASR) - Nové ukrajinské vedenie dnes zablokovalo účty Autonómnej republiky Krym (ARK). Podľa agentúry Interfax o tom informoval podpredseda krymskej vlády Rustam Temirgalijev.

Obyvateľstvo Krymu Temirgalijev ubezpečil, že táto situácia nijako neovplyvní výplatu miezd štátnym zamestnancom a dôchodkov. Dodal, že vedenie ARK situáciu operatívne rieši otváraním účtov v ruských bankách.

"Situáciu máme pod kontrolou," ubezpečil Temirgalijev. Dodal, že nedošlo "k nijakej katastrofe". Krym podľa neho môže "autonómne žiť aj v takejto situácii".

Temirgalijev spresnil, že ak sa obyvatelia polostrova v budúcotýždňovom referende vyslovia za vystúpenie z Ukrajiny a rozhodnú o pripojení Krymu k subjektom Ruskej federácie, polostrov aj tak zavedie ako menu rubeľ.

Podľa ukrajinských médií krymské proruské vedenie prijalo voči kyjevskej vláde odvetné opatrenia, keď zablokovalo služobné účty príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. V utorok im na ne mali poukázať mzdu, informovala agentúra UNIAN s odvolaním sa na denník Ukrajinská pravda.

"Vojna" sa vedie aj v mediálnej oblasti: ako dnes informovala agentúra Ukrinform, na Kryme k dnešnému dňu vysiela už len jeden ukrajinský televízny kanál. Všetky ostatné bez vysvetlenia úrady odpojili.

Krymskí obyvatelia tak môžu sledovať ukrajinský kanál Tonis a z ruských vysielanie televízie NTV, Prvého kanálu, TV Rossija-RTR, Rossija24, Zviozda a TNT. Vysielajú aj miestne televízie Krym a ITV, ako aj krymskotatárska ATR.

V súvislosti s vývojom na Kryme dnes ukrajinský politik Vitalij Kličko vyzval na uzavretie ukrajinsko-ruskej hranice a prijatie obmedzení týkajúcich sa vzdušného priestoru nad Ukrajinou, a to v snahe zabrániť "aktom agresie" zo strany Ruska.

Proruskí demonštranti dnes vo východoukrajinskom meste Luhansk zaútočili na sídlo oblastnej samosprávy a zosadili miestneho, prozápadne orientovaného guvernéra Michajla Bolotskych, ktorého kyjevská vláda do funkcie vymenovala len minulý týždeň. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa agentúry Ukrinform sa Bolotskych vzdal pod tlakom davu.

Tisíce ľudí vyšli do ulíc aj vo východoukrajinskom Donecku a domáhali sa vypísania referenda o pripojení mesta k Ruskej federácii.

Ako informovala agentúra UNIAN poslanci mestskej rady v Donecku sa v tejto veci obrátili so žiadosťou na oblastný parlament. Guvernér Doneckej oblasti Andrij Šyšackyj však referendum o štatúte Donecka odmietol, pretože protirečí platným zákonom a ústave, ktorá nepredpokladá miestne referendá.



Ruské sily sa zmocnili ďalšieho pohraničného stanovišťa na Kryme

Ruských vojakov, ktorí sa dnes zmocnili stanovišťa ukrajinskej pohraničnej stráže v mestečku Čornomorske na západnom Kryme, vystriedali muži kaukazského výzoru, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú službu. Muži sú v civile, ale ozbrojení.

Vo vnútri objektu zostáva zablokovaných 15 príslušníkov tamojšej posádky, s ktorými ich velenie nemá spojenie. Vojenská základňa bola obsadená bez krvipreliatia okolo šiestej hodiny ráno miestneho času (05.00 h SEČ).

Napätá je aj situácia v oblasti polostrova Čongar, kde ruskí ozbrojenci obsadili aj súkromný majetok - jeden z hotelov - a začali klásť míny na miestnu hrádzu.

Ruské jednotky dnes na Kryme obsadili letisko na základni ukrajinských ozbrojených síl v Novofedorivke a Džankoji.

Hovorca tlačového odboru ukrajinských ozbrojených síl na Kryme Vladislav Selezňov pre agentúru UNIAN spresnil, že letisko v Novofedorivke na západe Krymského polostrova obsadilo asi 80 vojakov, ktorí zaujali palebné postavenia pozdĺž letiskových dráh a rozmiestnili tam aj guľomety. Podporu im poskytuje aj 40-50 ľudí v civile. Do areálu letiska sa ruskí ozbrojenci dostali "z tyla" po tom, ako im ukrajinský veliteľ objektu odmietol povoliť vstup.
NATO má dôkazy o ruskej vojenskej prítomnosti na Kryme
Bezpečnostní experti viacerých členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) disponujú dôkazmi o prítomnosti najmenej 2000 ruských vojakov na polostrove Krym. Ide o príslušníkov ozbrojených síl, ktorých tam zo základní prepravili leteckou cestou. Informáciu priniesol dnes nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel.

Podľa rovnakého zdroja sa na polostrove nachádza v súčasnosti okolo 20.000 príslušníkov ruských ozbrojených síl a ďalší, pripravení na nasadenie, sú umiestnení v jeho okolí.

Moskva naďalej popiera, ako je známe, akúkoľvek vojenskú prítomnosť na Ukrajine, vrátane Krymu, ponad rámec dvojstrannej dohody o umiestnení základne ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole. Ozbrojencov vo vojenských uniformách bez obvyklého označenia označuje za príslušníkov domobrany, ktorá však nie je pod ruským velením.


V čase útoku nad letiskom lietali dva ruské vojenské vrtuľníky, dodala agentúra UNIAN.

Podľa agentúry UNIAN ruskí vojaci pokračujú aj dnes v blokáde letiska v Beľbeku a piatich objektov ozbrojených síl Ukrajiny: v Sevastopole, Feodosiji, Perevaľnom, Kerči a Novoozernom. V Jevpatoriji zasa ruskí vojaci dali ukrajinskej posádke ultimátum, aby sa dnes do 20.00 miestneho času vzdala, v opačnom prípade bude proti nej použitá sila, informuje UNIAN.

Ruské jednotky a oddiely tzv. domobrany pokračujú v upevňovaní svojich pozíciu v Armiansku a Perekope. Vojenskí pozorovatelia označili dnešnú noc na Kryme za pokojnú, ale napätú.

Obsadzovanie juhoukrajinského regiónu Krym ruskými ozbrojenými zložkami, ktoré sa začalo pred 11 dňami, prebieha bez krviprelievania, poznamenáva Reuters. Ukrajinskí vojaci zostali uviaznutí na mnohých základniach, avšak o ozbrojený odpor sa zatiaľ nepokúsili.

Ukrajinské ministerstvo obrany nemá v pláne vyslať na Krymský polostrov ďalšie svoje jednotky, uviedol dnes podľa agentúry Interfax ukrajinský minister obrany Ihor Teňuch. Dodal, že médiami zaznamenané presuny vojakov a bojovej techniky sú súčasťou cvičenia.

Ide o presuny z jednej základne na druhú, dodal. Jednotky "vykonávajú obvyklú činnosť, tak ako vždy," spresnil minister.

Ukrajinská agentúra UNIAN v sobotu informovala, že kolóna ukrajinskej vojenskej techniky pozostávajúca z niekoľkých desiatok nákladných áut a obrnených transportérov opustila Ľvov. Bojovú techniku neskôr naložili na plošinové vagóny, spresnila UNIAN.

Ukrajina sa nevzdá ani centimetra svojho územia, tvrdí Jaceňuk

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes v Kyjeve vyhlásil, že Ukrajina sa nevzdá ani "jediného centimetra" svojho územia. Vyhlásil to v prejave, ktorý predniesol dnes v Kyjeve v rámci osláv 200. výročia narodenia ukrajinského básnika, národného hrdinu a barda Tarasa Ševčenka.

"Je to naša zem. Naši otcovia a starí otcovia za ňu preliali krv. My sa nevzdáme jediného centimetra ukrajinskej zeme. Nech si to Rusko a jeho prezident uvedomia," vyhlásil Jaceňuk.

Arsenij Jaceňuk
FOTO TASR/AP
V Simferopole, ktorý je metropolou Krymu, sa dnes v Leninovom parku zišlo asi 4000 ľudí, aby podporili spojenie polostrova s Ruskom. Prítomným sa prihovoril predseda proruského parlamentu Vladimir Konstantinov, ktorý na súhlasné pokriky davu, keď sa pýtal, či sa zúčastnia na budúcotýždňovom referende o štatúte polostrova, reagoval: "Rusi sú naši bratia. Vraciame sa domov, do vlasti".

V inom simferopolskom parku, kde je dominantou busta básnika Ševčenka, sa dnes zišlo asi 500 odporcov zjednotenia Krymu s Ruskom, ktorí vyslovili nesúhlas s referendom o pričlenení polostrova k Rusku. Vo štvrtok tento týždeň sa autonómny parlament Krymu principiálne vyslovil za pripojenie tohto čiernomorského polostrova k Rusku, pričom definitívne rozhodnutie má padnúť v referende 16. marca.

V piatok prijala návrh na pričlenenie k Rusku aj mestská rada v krymskom prístave Sevastopol, ktorý nie je súčasťou Krymskej autonómnej republiky, ale podlieha priamo vláde v Kyjeve.

Rasmussen: V 21. storočí sa nikto nesmie pokúšať vytvárať nové hranice v Európe

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen vyzval Moskvu na stiahnutie jednotiek z polostrova Krym. V rozhovore pre pondelkové vydanie nemeckého denníka Bild, ktorého pasáže zverejnili dnes s predstihom, zdôraznil, že európske hranice nemožno meniť.

Očakávame, že Rusko naplní svoje medzinárodné záväzky, stiahne svoje jednotky (z Krymu) a nebude zasahovať do procesov, prebiehajúcich v iných regiónoch Ukrajiny, formuloval prvý muž NATO. "V 21. storočí sa nikto nesmie pokúšať vytvárať nové hranice na mape Európy," dodal.

Anders Fogh Rasmussen
FOTO TASR/AP Photo
Anders Fogh Rasmussen pripomenul, že pri štvrtkovom stretnutí s úradujúcim ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom ho ubezpečil, že NATO stojí na strane Ukrajiny. Zároveň osobitne ocenil fakt, že sa vedenie v Kyjeve angažuje sa mierové riešenie krízy a že ukrajinská armáda napriek obrovskému tlaku preukázala maximálnu zdržanlivosť.

Generálny tajomník NATO pripomenul, že spoločné úsilie medzinárodného spoločenstva, NATO, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (ONSE), Európskej únie (EÚ) a ďalších subjektov smeruje k riešeniu krízy politickou a diplomatickou cestou.

Premiér Jaceňuk oficiálne navštívi USA
Americký Biely dom dnes oznámil, že prezident Barack Obama sa stretne s úradujúcim ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom v Bielom dome v stredu 12. marca, iba niekoľko dní pred referendom o odtrhnutí Krymu, aby prejavil podporu ukrajinskej zvrchovanosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Oficiálna návšteva má zdôrazniť silnú americkú podporu ukrajinskému ľudu, citovala z vyhlásenia Bieleho domu agentúra DPA.

Obama a Jaceňuk budú hovoriť "o mierovom riešení pokračujúcej ruskej vojenskej intervencie na Kryme, ktoré by rešpektovalo ukrajinskú zvrchovanosť a územnú celistvosť", uviedol Biely dom a tiež o medzinárodnej finančnej pomoci Ukrajine.