Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruské sily sa sťahujú z Černobyľa, potvrdila spoločnosť Energoatom

Snímka poskytnutá spoločnosťou Maxar Technologies ukazuje blízky pohľad na jadrové zariadenia v Černobyle na Ukrajine počas ruskej invázie vo štvrtok 10. marca 2022. Foto: TASR/AP

O začatí sťahovania sa ruských síl z Černobyľa informoval ešte v noci na štvrtok predstaviteľ americkej obrany.

Kyjev 31. marca (TASR) - Ruskí vojaci sa začali vo štvrtok sťahovať z oblasti nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli a smerujú k ukrajinsko-bieloruským hraniciam. Potvrdila to ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom.

V prvý deň invázie – 24. februára – ruské okupačné vojská prevzali kontrolu nad černobyľskou lokalitou, kde sa stále skladuje rádioaktívny odpad, informovala agentúra AFP.

"Dnes ráno (ruskí) útočníci oznámili svoj zámer opustiť jadrovú elektráreň Černobyľ," uviedol Energoatom v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Ruské jednotky "smerujú v dvoch kolónach k ukrajinským hraniciam s Bieloruskom", zatiaľ čo v černobyľskom závode naďalej zostáva "malý počet" ruských síl, dodal Energoatom.

Energoatom podľa agentúry AP zároveň uviedol, že ruská armáda sa tiež pripravuje na odchod z neďalekého ukrajinského mesta Slavutyč, kde žijú prevažne zamestnanci komplexu Černobyľskej jadrovej elektrárne.

O začatí sťahovania sa ruských síl z Černobyľa informoval ešte v noci na štvrtok predstaviteľ americkej obrany.

"Černobyľ je oblasť, kde (Rusi) začínajú premiestňovať niektoré svoje jednotky – opúšťajú, odchádzajú z černobyľského zariadenia a presúvajú sa do Bieloruska. Myslíme si, že odchádzajú, nemôžem vám však povedať, že sú všetci preč," uviedol nemenovaný predstaviteľ pre AFP.

Ruské jednotky sa 4. marca zmocnili aj Zázporožskej jadrovej elektrárne, najväčšej v Európe, a vyvolali poplach, keď ostreľovanie spôsobilo požiar vo výcvikovom zariadení.

Ukrajina má 15 reaktorov v štyroch aktívnych jadrových elektrárňach, ako aj sklady jadrového odpadu vrátane Černobyľa – miesta najhoršej jadrovej katastrofy z roku 1986.