Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruské sily zabili počas okupácie aj spisovateľa Vakulenka

Ukrajinskí vojaci zaujímajú pozície v prvej línii na neznámom mieste v Doneckej oblasti na Ukrajine, v sobotu 26. novembra 2022. ( Foto: TASR/AP

Vakulenka spoločne s jeho synom Vitalijom zadržali ruské sily koncom marca neďaleko mesta Izium.

Kyjev 29. novembra (TASR) - Počas ruskej okupácie Charkovskej oblasti bol unesený a následne zabitý aj ukrajinský spisovateľ a básnik Volodymyr Vakulenko, ktorý bol autorom detských kníh. Informuje o tom v utorok spravodajská stanica Sky News citujúca zo správ ukrajinských médií, píše TASR.

Vakulenka spoločne s jeho synom Vitalijom zadržali ruské sily koncom marca neďaleko mesta Izium. Rodina spisovateľa až doteraz nevedela, čo sa s ním stalo. Po septembrovom oslobodení Iziumu spod ruskej okupácie sa však neďaleko tohto mesta našlo masové pohrebisko s viac ako 400 hrobmi popravených civilistov a vojakov. Nedávne testy DNA pochovaných obetí potvrdili, že je medzi nimi aj Vakulenko.

Spisovateľ stihol pred upadnutím do zajatia zakopať v záhrade svoje texty, ktoré budú teraz odovzdané Charkovskému literárnemu múzeu. Vakulenko, ktorý by mal v súčasnosti 50 rokov, bol na Ukrajine oceňovaným spisovateľom. Získal napríklad medzinárodnú literárnu cenu Olesa Uľjanenka a bol tiež laureátom ukrajinskej literárnej súťaže Lesa Martovyča či medzinárodnej súťaže Korunovácia slov.

Podľa ukrajinských úradov sa ruské sily pri obsadzovaní oblasti zameriavali na zatýkanie ukrajinských vojnových veteránov, aktívnych vojakov a ich rodín. Hľadali tiež zamestnancov vládnych inštitúcií a ľudí, ktorí aktívne zastávali proukrajinské postoje. Ruská armáda údajne dostala zoznamy takýchto občanov od miestnych kolaborantov.