Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruské úrady nariadili zatknutie ďalšieho opozičného aktivistu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súd moskovského okresu Basmannij nariadil zatknutie Maxima Kaca, aktivistu a blogera, ktorý z Ruska medzičasom odišiel.

Moskva 24. marca (TASR) - Súd v Moskve vydal vo štvrtok príkaz na zatknutie ďalšieho opozičného aktivistu v súvislosti s obvineniami z diskreditácie tamojšej armády. Ďalších aktivistov a blogerov zároveň ruské úrady vyhlásili za "zahraničných agentov", informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Súd moskovského okresu Basmannij nariadil zatknutie Maxima Kaca, aktivistu a blogera, ktorý z Ruska medzičasom odišiel. Je obvinený zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde, za čo mu v Rusku hrozí väzenský trest do výšky až desiatich rokov.

Krátko po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu (24. februára 2022) prijali ruskí zákonodarcovia legislatívu, ktorou sa trestá diskreditácia ruskej armády alebo šírenie "nepravdivých informácií" o "špeciálnej vojenskej operácii", ako Kremeľ inváziu na Ukrajinu nazýva, pripomína AP. Súdy po celej krajine odvtedy udeľujú väzenské tresty kritikom krokov Moskvy na Ukrajine.

Osem a pol roka za mrežami za diskreditáciu armády dostal aj prominentný opozičný politik Iľja Jašin. Ďalší popredný predstaviteľ opozície Vladimir Kara-Murza je uväznený v súvislosti s tými istými obvineniami a v súčasnosti čelí súdnemu procesu.

Aktivistu a blogera Maxima Kaca vyhlásili za "zahraničného agenta" v Rusku ešte vlani. Po tom, čo opustil krajinu, ho ruské úrady na jeseň minulého roka zaradili na zoznam hľadaných osôb.

Ruské ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok na zoznam tzv. "zahraničných agentov" okrem iných zaradilo aj popredného právnika v oblasti ľudských práv Pavla Čikova, ako i populárneho blogera Iľju Varlamova. Obaja sa kriticky vyjadrujú v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.