Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruské úrady zablokovali dva spravodajské portály kritické voči Kremľu

Ľudia kráčajú po moskovskom Červenom námestí popri Spasskej veži. Foto: TASR/AP

Ruské úrady označili v júli viacerých novinárov z Otvorených médií a ďalších neštátnych subjektov za "zahraničných agentov".

Moskva 5. augusta (TASR) - Novinársky internetový projekt Otvorené médiá (Open Media), ktorého webová stránka je na žiadosť ruskej generálnej prokuratúry od stredy zablokovaná, oznámil, že ukončuje svoju činnosť. Vo štvrtok o tom informovala agentúra Interfax.

Redakcia vo svojom vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Telegram napísala, že "úrady, bohužiaľ, nepotrebujú mediálne projekty s kritickým pohľadom na to, čo sa deje v krajine: čím viac kritiky, tým kratšia je životnosť projektu. Ale aspoň sme sa o to pokúsili". Zároveň ubezpečila, že "nikdy nepracovala s nežiaducimi organizáciami".

Projekt Otvorené médiá bol spustený 1. septembra 2017. Bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij, žijúci v exile, mu prostredníctvom svojej spoločnosti Open press poskytol päťročný grant. Redakcia uviedla, že sa tým nikdy netajila, a dodala, že novinári zúčastnení na tomto projekte nemali žiadne zmluvy ani neregistrované vzťahy s inými Chodorkovského spoločnosťami.

Ruské úrady zablokovali v stredu večer dva internetové spravodajské portály kritické voči Kremľu, ktoré založil Chodorkovskij. Okrem Otvorených médií ide aj o spravodajský web MBCh. Ich webové stránky sú podľa agentúry AP neprístupné pre väčšinu používateľov v Rusku.

Oba portály uviedli, že od ruských úradov nedostali nijaké vysvetlenie, prečo ich zablokovali.

Projekt Otvorené médiá prostredníctvom služby Telegram informoval, že v stredu dostal od úradov niekoľko žiadostí, aby zo svojej stránky odstránil obsah, ktorý je v rozpore so zákonom. O aký konkrétny obsah malo ísť, však úrady nekonkretizovali.

V Rusku boli v posledných mesiacoch postavené mimo zákona viaceré investigatívne mediálne organizácie a ďalší novinári a neštátne subjekty boli vyhlásené za "zahraničných agentov". Tento výraz má negatívnu konotáciu ešte zo sovietskych čias. Subjekty, ktoré sú zaradené na zoznam zahraničných agentov, sú predmetom mimoriadnej vládnej kontroly a sú povinné sa takto označovať.

K rozsiahlym zásahom proti opozičným aktivistom a médiám, ktoré tamojšie úrady označujú za nepriateľské a podporované zo zahraničia, dochádza pred septembrovými parlamentnými voľbami, poznamenala agentúra Reuters.

Chodorkovskij je bývalý ropný magnát, ktorý bol odsúdený v údajne politicky motivovanom súdnom spore a v ruskom väzení si odsedel si desať rokov. Po tom, ako mu v decembri 2013 ruský prezident Vladimir Putin udelil milosť, odcestoval do zahraničia. V súčasnosti žije v Londýne.