Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruské úrady zablokovali prístup k webu Mediazona

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Redakcia webu Mediazona vo svojom vyhlásení upozornila, že Rusko v posledných dňoch zaviedlo "vojenskú cenzúru a v krajine už nie sú takmer žiadne nezávislé médiá".

Paríž 6. marca (TASR) - Jeden z posledných nezávislých fungujúcich webov v Rusku - Mediazona - v nedeľu oznámil, že cenzorský úrad zablokoval prístup na jeho web pre používateľov na území Ruska. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

Redakcia webu Mediazona vo svojom vyhlásení upozornila, že Rusko v posledných dňoch zaviedlo "vojenskú cenzúru a v krajine už nie sú takmer žiadne nezávislé médiá".

Dodala, že rozhodnutie Federálnej služby pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) prišlo pre to, že Mediazona informovala o tom, "čo sa deje na Ukrajine, a nazýva inváziu inváziou a vojnu vojnou".

Mediazona prisľúbila, že bude pokračovať vo svojej práci a naďalej písať o vojne na Ukrajine, a to na alternatívnej webovej stránke, ktorú novinári vytvorili.

Mediazona je nezávislý web, ktorý okrem iného píše o súdnych kauzách či zneužívaní práv väzňov.

Založili ho v roku 2014 členky zoskupenia Pussy Riot, Nadežda Tolokonnikovová a Marija Aľochinová, po tom, čo si odpykali trest za punkovú modlitbu zosmiešňujúcu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorú predviedli v pravoslávnom chráme.

Agentúra Reuters vo svojej správe pripomína, že odkedy Putin vydal 24. februára ruským jednotkám rozkaz na vstup na územie Ukrajiny, ruské úrady ešte viac zintenzívnili svoj tlak proti médiám.

Začiatkom tohto týždňa tak skončilo vysielanie rozhlasovej stanice Echo Moskvy i televízneho kanála Dožď – dvoch najvýznamnejších liberálnych médií v Rusku.

Roskomnadzor ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol, že informácie zverejňované týmito médiami "obsahujú výzvy na extrémizmus, násilie voči občanom Ruskej federácie, masové porušovanie verejného poriadku a bezpečnosti... a násilné zvrhnutie ústavného poriadku".

Obe tieto médiá tiež "cielene a systematicky" publikujú "zámerne nepravdivé informácie o činnosti ruských vojakov v rámci špeciálnej operácie" na Ukrajine.

Nezávislý denník Novaja gazeta, ktorého šéfredaktor Dmitrij Muratov dostal v roku 2021 Nobelovu cenu za mier, v piatok oznámil, že - v snahe vyhnúť sa osudu Dožďa a Echa Moskvy - zo svojej webovej stránky odstráni spravodajské materiál o vojenských akciách Ruska na Ukrajine.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Redakcia tento svoj krok vysvetlila tým, že "nemôže ohroziť slobodu svojich zamestnancov" a ani čitateľov, ktorí by mohli byť stíhaní za šírenie materiálov nepohodlných pre ruské vedenie.

Redakcia Novej gazety dodala, že súčasne nemôže ignorovať ani túžbu svojich čitateľov pokračovať v práci, preto bude pokračovať "v informovaní o dôsledkoch, ktorým Rusko čelí: rozvíjajúca sa hospodárska kríza, rýchly pokles životnej úrovne, problémy s prístupom k zahraničným liekom a technológiám a prenasledovanie disidentov, a to aj za protivojnové vyhlásenia".

Reuters pripomenul, že v dôsledku prenasledovania a represií už z Ruska emigrovali desiatky nezávislých novinárov a redaktorov. Mnohí jednotlivci i médiá sú okrem toho úradmi označení za tzv. zahraničných agentov, lebo dostávajú finančnú podporu zo zahraničia.