Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ruské úrady začali stíhať spolupredsedu správnej rady centra Memorial

Oleg Orlov, člen predstavenstva Medzinárodnej historickej vzdelávacej charitatívnej a ľudskoprávnej spoločnosti "Memorial", vľavo, a Jan Rachinskij, predseda predstavenstva Medzinárodného "Memorialu", odchádzajú zo súdu po pojednávaní v Moskve, Rusko, 7. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Memorial sa v Rusku etabloval ako kľúčový pilier občianskej spoločnosti tým, že zachovával pamiatku obetí komunistických represií a viedol kampaň proti porušovaniu práv v putinovskom Rusku.

Moskva 21. marca (TASR) — Úrady v Rusku začali v utorok stíhať spolupredsedu správnej rady centra pre ľudské práva Memorial, ktorý je údajne podozrivý z diskreditácie ruskej armády. Olegovi Orlovovi hrozia tri roky väzenia, informuje TASR na základe správy britskej stanice BBC.

Podľa BBC sa v sídle Memorialu v centre Moskvy od utorňajšieho rána konala policajná prehliadka. Stalo sa tak po tom, ako začali pracovníkov Memorialu vyšetrovať pre údajné zaradenie nacistických kolaborantov z obdobia druhej svetovej vojny na zoznam obetí politického teroru.

Na prehliadke boli údajne prítomní aj operatívci z centra pre boj proti extrémizmu.

Razie sa konali aj bytoch najmenej siedmich zamestnancov Memorialu vrátane Orlova a Jana Račinského, ktorý vlani v mene centra prevzal Nobelovu cenu za mier udelenú súčasne aj ľudskoprávnemu aktivistovi Alesovi Biaľackému z Bieloruska a Centru pre občianske slobody z Ukrajiny.

Memorial vo svojom vyhlásení pripomenul, že trestné stíhanie za diskreditáciu ruskej armády sa môže začať až po dvoch analogických stíhaniach v správnom konaní — čo je aj Orlovov prípad.

Podľa webovej stránky moskovského mestského súdu bola 30. marca 2022 Orlovovi vyrubená pokuta 50.000 rubľov za plagát s rozmermi 40 krát 40 cm s nápisom "Šialený Putin tlačí svet k jadrovej vojne!". Orlov ho vystavil na verejnom mieste 20. marca. Súd konštatoval, že "obsah tejto vizuálnej propagandy jasne vyjadroval (Orlovov) negatívny postoj" voči armáde. Tento verdikt potvrdil následne aj odvolací súd.

V máji minulého roku ten istý súd v rámci správneho konania uložil Orlovovi pokutu za plagát, ktorý vystavil pred Leninovým mauzóleom na Červenom námestí. Obsah plagátu a výška pokuty nie sú v zverejnenom texte rozhodnutia čitateľné.

Memorial sa v Rusku etabloval ako kľúčový pilier občianskej spoločnosti tým, že zachovával pamiatku obetí komunistických represií a viedol kampaň proti porušovaniu práv v putinovskom Rusku.

Memorial, ktorý je najznámejšou skupinou na ochranu ľudských práv, bol ruskými súdmi zlikvidovaný koncom roka 2021 — krátko predtým, ako ruský prezident Vladimir Putin vydal 24. februára 2022 rozkaz na vpád jednotiek ruskej armády na Ukrajinu.

Po začiatku ofenzívy na Ukrajine ruské orgány zintenzívnili prenasledovanie disentu a uväznili alebo vyhnali do exilu takmer všetkých prominentných kritikov Kremľa.

Verejná kritika invázie Ukrajinu sa v Rusku trestá až 15 rokmi väzenia.