Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Ruské útoky zasiahli aj nemecký konzulát v Kyjeve

Polícia v pondelok 10. októbra 2022 kontroluje miesto ruského ostreľovania v Kyjeve na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Nemecká ministerka Christine Lambrechtová v pondelok popoludní oznámila, že Berlín v najbližších dňoch prvý zo štyroch sľúbených systémov protivzdušnej obrany IRIS-T.

Kyjev/Berlín 10. októbra (TASR) - Ruské raketové útoky zasiahli v pondelok aj budovu nemeckého konzulátu v Kyjeve. Oznámilo to ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne, informuje agentúra DPA.

Podľa ukrajinskej polície si pondelkové útoky na mestá po celej Ukrajine vyžiadali najmenej 10 mŕtvych a 60 zranených.

Hovorca nemeckého rezortu diplomacie priblížil, že v budove, kde donedávna sídlilo oddelenie vydávania víz, sa v tom čase nenachádzali nijakí zamestnanci, nakoľko všetky činnosti v tejto budove boli už pred niekoľkými mesiacmi pozastavené.

Nemecká ministerka Christine Lambrechtová v pondelok popoludní oznámila, že Berlín v najbližších dňoch prvý zo štyroch sľúbených systémov protivzdušnej obrany IRIS-T.

Kyjev zasiahlo v pondelok ráno viacero rakiet ruských síl, ktoré zničili dôležitú civilnú infraštruktúru. Prvé explózie hlásili na detskom ihrisku neďaleko Kyjevskej národnej univerzity Tarasa Ševčenka. Stanica CNN píše, že po takmer šiestich hodinách bol letecký poplach v ukrajinskom hlavnom meste o 12.25 h (11.25 h SELČ) ukončený.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ informoval, že pri ruských úderoch na ciele na Ukrajine bolo v ôsmich oblastiach a v hlavnom meste Kyjev poškodených najmenej 11 dôležitých objektov infraštruktúry.

Ranné útoky zasiahli Kyjev a mnohé ďalšie mestá po celej Ukrajine. Ruské sily vypálili na Ukrajinu najmenej 83 rakiet, z ktorých 43 zničila ukrajinská protivzdušná obrana, uviedli podľa BBC ukrajinské vzdušné sily.