Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ruské veľvyslanectvo:Vyhostenie diplomatov z Bruselu nebude bez odozvy

Na ilustračnej snímke z 15. februára 2016 belgická vlajka. Foto: TASR/AP

Podľa televíznej stanice RTBF ruský veľvyslanec v Belgicku Alexander Tokovinin situáciu vníma inak. Podľa neho sú obvinenia zo špionáže nepodložené.

Brusel 30. februára (TASR) - Nepriateľské gesto belgickej strany nezostane bez odozvy. Na svojej webovej stránke to v stredu uviedlo ruské veľvyslanectvo v Belgicku v reakcii na utorňajšie rozhodnutie federálnej vlády vyhostiť 21 ruských diplomatov.

Belgická ministerka zahraničných vecí Sophie Wilmesová v utorok potvrdila informácie, že dôvodom vyhostenia 21 osôb s diplomatickým krytím z ambasády v Bruseli a ruského generálneho konzulátu v Antverpách je špionáž a vyvíjanie aktivít, ktoré ohrozujú verejnú bezpečnosť. Vyhostení diplomati musia opustiť územie Belgicka do 15 dní.

Wilmesová v oficiálnom vyhlásení uviedla, že rozhodnutie vlády nie je "trestom" a súvisí s ochranou národnej bezpečnosti. Zároveň zdôraznila, že všetky diplomatické kanály s Ruskom zostávajú otvorené a ruské veľvyslanectvo môže aj naďalej pokračovať vo svojej činnosti.

Podľa televíznej stanice RTBF ruský veľvyslanec v Belgicku Alexander Tokovinin situáciu vníma inak. Podľa neho sú obvinenia zo špionáže nepodložené. Rozhodnutie belgickej vlády je "ranou pre rusko-belgické vzťahy" a je v rozpore s tradíciami bilaterálnej spolupráce.

spravodajca TASR Jaromír Novak