Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Ruské veľvyslanectvo v Dánsku obmedzí konzulárne služby

Ilustračné foto Foto: TASR

Ruská diplomatická misia v dánskej metropole tak dočasne nebude môcť vydávať pasy, víza ani poskytovať rutinné konzulárne služby.

Kodaň 5. septembra (TASR) - Ruská ambasáda v Dánsku oznámila, že od stredy dočasne obmedzí činnosť svojho konzulárneho oddelenia. Stalo sa tak po tom, ako Dánsko nariadilo Rusku znížiť počet zamestnancov na veľvyslanectve v Kodani.

Ruská diplomatická misia v dánskej metropole tak dočasne nebude môcť vydávať pasy, víza ani poskytovať rutinné konzulárne služby. TASR o tom píše podľa utorkovej správy agentúry DPA.

Dánske ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že Rusko musí znížiť počet diplomatov aj ďalších zamestnancov na svojom veľvyslanectve v Kodani tak, aby zodpovedal rozsahu dánskej ambasády v Moskve.

Na ruskom veľvyslanectve v Kodani bude môcť po 29. septembri zostať len päť diplomatov a 25 administratívnych a technických zamestnancov.

Dánsky rezort diplomacie uviedol, že Kodaň už dlho vedie s Moskvou rokovania týkajúce sa víz pre zamestnancov dánskej ambasády v Moskve, ktorých cieľom je zároveň aj udržať dobrú funkčnosť veľvyslanectiev oboch krajín. "Rokovania neviedli k výsledkom z dôvodu opakovaných ruských pokusov zahrnúť do nich žiadosti o víza pre agentov ruských tajných služieb," dodalo dánske ministerstvo.