Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Ruské vojská sa naďalej sústreďujú na východ Ukrajiny, tvrdí Británia

Na snímke, ktorú zverejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram, sú stopy krvi na zemi medzi batožinou a detským kočíkom po ruskom raketovom útoku na železničnú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny počas 44. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v piatok 8. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky takisto podľa britského ministerstva pokračujú v útokoch na civilistov, ako pri piatkovom útoku na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk.

Kyjev/Londýn 9. apríla (TASR) - Ruské ozbrojené sily sa aj naďalej sústreďujú na Donbas, Mariupol a Mykolajiv na východe Ukrajiny za podpory ruského námorníctva, ktoré tam pokračuje v odpaľovaní riadených striel. Uviedla to v sobotu britská vojenská spravodajská služba vo svojej pravidelnej aktualizácii o situácii na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Britské ministerstvo obrany očakáva nárast leteckých útokov na juhu a východe Ukrajiny. Snahu Ruska o vytvorenie pozemného koridoru medzi Krymom a Donbasom však maria ukrajinské jednotky, uvádza britské ministerstvo.

Ruské jednotky takisto podľa britského ministerstva pokračujú v útokoch na civilistov, ako pri piatkovom útoku na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk.

Podľa Ukrajiny najmenej 50 ľudí zahynulo a mnohí ďalší utrpeli zranenia pri raketovom útoku na železničnú stanicu v Kramatorsku, kde čakalo na evakuáciu približne 4000 ľudí, väčšinou žien a detí alebo seniorov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že krvavý incident v Kramatorsku bol úmyselným útokom na civilistov. Rusko zodpovednosť za útok poprelo. Moskva tvrdí, že ide o provokáciu a klamstvo.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková oznámila, že v priebehu soboty bude zriadených na evakuáciu civilného obyvateľstva z obliehaných ukrajinských oblastí desať humanitárnych koridorov, píše britský denník The Guardian.