Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Kyjevom otriasli výbuchy, ruské vojská zaútočili z viacerých strán

Na snímke bytový dom v Kyjeve, 25. februára 2022 Ukrajina. Foto: TASR/AP

Ukrajinská protivzdušná obrana vyhlásila, že sa jej podarilo zostreliť neďaleko Kyjeva dve nákladné lietadlá Il-76 s ruskými výsadkármi. Nie je známe, koľko výsadkárov bolo celkovo na palube.

Kyjev 26. februára (TASR) - V hlavnom meste Ukrajiny prebiehali v noci z piatku na sobotu boje.

Podľa britskej stanice BBC otriasli Kyjevom viaceré explózie. Silný výbuch bolo počuť neďaleko centrálneho Námestia nezávislosti (Majdan) a viaceré explózie boli hlásené v sídlisku Troješčina. Podľa svedkov delostreleckú paľbu na Kyjev je počuť na kilometre ďaleko od centra mesta.

Ukrajinské médiá informujú taktiež o streľbe, pričom "extrémne tvrdý boj" prebieha neďaleko kyjevskej zoologickej záhrady. Na kyjevskej ulici Víťazstva je na videách vidno horiace vozidlá.

Ruské jednotky sa približujú ku Kyjevu z východu a severu.

Ukrajinská protivzdušná obrana vyhlásila, že sa jej podarilo zostreliť neďaleko Kyjeva dve nákladné lietadlá Il-76 s ruskými výsadkármi. Nie je známe, koľko výsadkárov bolo celkovo na palube.

Korešpondent stránky novinky.cz natočil video, zachytávajúce byty v Kyjeve zničené raketou.

Zahraničný korešpondent Fox News Trey Yingst tvrdí, že ruské vojská útočia na hlavné mesto "práve teraz z viacerých strán".

Na archívnej snímke Kyjev v Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Kyjevom sa večer rozzvučali sirény, ľudia sú schovaní v úkrytoch. Ulice sú prázdne, po 22. hodine platí zákaz vychádzania.

Starosta Kyjevu Vitalij Kličko označil situáciu v meste za "hrozivú" a dodal, že ukrajinskí vojaci strážia mosty a všetky dôležité prístupové body.

"Dnešná noc bude najťažšia, nesmieme prísť o hlavné mesto," povedal v krátkom videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred začatím ruského útoku na Kyjev. Dodal, že o osude krajiny sa rozhodne túto noc.