Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruského aktivistu odsúdili za príspevky o ruskej armáde

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Krátko po začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu zaviedla Moskva zákony o vojnovej cenzúre, ktoré používa na umlčanie disidentov.

Londýn 7. marca (TASR) - Ruského aktivistu, ktorý na sociálnej sieti Telegram odsúdil spôsob, akým Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine, v utorok odsúdili na osem a pol roka väzenia. Moskovský súd ho uznal za vinného zo šírenia nepravdivých informácií o ruských ozbrojených silách. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Dmitrij Ivanov spravoval na Telegrame protestný účet pre študentov Moskovskej štátnej univerzity. Zatknutý bol vlani v júni pre písanie alebo zdieľanie príspevkov na Telegrame, ktoré obsahovali rôzne tvrdenia o ruskej armáde vrátane obvinení z vojnových zločinov.

Utorkový verdikt súdu zverejnila Ivanovova právnička Marija Ejsmontová na sociálnej sieti Facebook. Uvádza sa v ňom, že Ivanov si svoj trest odpyká v trestaneckej kolónii a že má tiež na štyri roky zakázané pôsobiť ako administrátor stránok na sociálnych sieťach či inde na internete.

Ivanov na súde uviedol, že si stojí za svojimi vyjadreniami na internete, ktoré boli podľa neho z faktického hľadiska správne.

Krátko po začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu zaviedla Moskva zákony o vojnovej cenzúre, ktoré používa na umlčanie disidentov. "Diskreditácia" armády sa v Rusku momentálne trestá až piatimi rokmi odňatia slobody, pričom za vedomé šírenie nepravdivých informácií o nej hrozí až 15-ročné väzenie, pripomína Reuters.

Rusko oficiálne nazýva inváziu "špeciálnou vojenskou operáciou", ktorej cieľom je obrániť ruskú národnú nebezpečnosť. Zároveň popiera, že by ruská armáda na Ukrajine páchala vojnové zločiny. Podľa Západu a Ukrajiny však Moskva rozpútala nevyprovokovanú vojnu, ktorej cieľom je získať ukrajinské územie.