Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ruského experta odsúdili na sedem rokov za vlastizradu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súd zistil, že Nejelov odovzdal nemeckej poradenskej spoločnosti informácie o procese odbornej prípravy a rekvalifikácie pracovníkov ruskej tajnej služby FSB.

Petrohrad 2. júla (TASR) - Na sedem rokov väzenia odsúdil vo štvrtok súd v Petrohrade vojenského experta Vladimira Nejelova, ktorého uznal za vinného z vlastizrady. Informovala o tom spravodajský portál Novaja gazeta.

Súd zistil, že Nejelov odovzdal nemeckej poradenskej spoločnosti informácie o procese odbornej prípravy a rekvalifikácie pracovníkov ruskej tajnej služby FSB, uvádza sa vo vyhlásení súdu.

Nejelov bol odborným pracovníkom v Centre pre strategickú konjunktúru a v Centre pre strategické analýzy a prognózy. Špecializoval sa na tému súkromných vojenských spoločností, vrátane publikovania materiálov o tzv. Vagnerovej armáde. Zadržali ho v novembri roku 2018.

Nejelov počas pojednávaní priznal svoju vinu iba čiastočne: podľa vlastných slov nevedel o tom, že ním poskytované informácie sú "prísne tajné".

Šéf investigatívneho tímu Conflict Intelligence Team Ruslan Levijev pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy uviedol, že na novinárov a výskumníkov sa v Rusku veľmi ľahko môže vzťahovať trestný paragraf o vlastizrade, aj keď "prezradia" na prvý pohľad všeobecne známe fakty.

Pod termín štátne tajomstvo alebo utajená informácia patrí v Rusku "obrovský objem informácií", pričom pri mnohých dotyčný vedec či novinár "nemá najmenšie podozrenie, že by mohli byť tajné", poznamenal Levijev. Dodal, že ak novinár či vedec takéto informácie šíri, ide o porušenie zákona, a to aj v prípade, keď dotyčná osoba nepodpísala vyhlásenie o mlčanlivosti. Levijev uviedol, že v mnohých podobných prípadoch nasleduje obvinenie z vlastizrady. Spresnil, že v Rusku je predmetom štátneho tajomstva napr. aj adresa vojenskej posádky.

Vagnerova súkromná vojenská spoločnosť sa v médiách pomerne často spomína v súvislosti s pôsobením ruských žoldnierov v konfliktoch na Ukrajine, v Stredoafrickej republike či v Sýrii. Táto polovojenská organizácia má údajne väzby na ľudí blízkych ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.