Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruského vojaka Šišimarina odsúdili na doživotie

Na snímke 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin čaká na súdne pojednávanie v Kyjeve 23. mája 2022. Foto: TASR/AP

Šišimarin bol obvinený z vojnových zločinov a zabitia neozbrojeného civilistu.

Kyjev 23. mája (TASR) - Ukrajinský súd odsúdil v pondelok ruského vojaka Vadima Šišimarina na doživotie. Šišimarin bol obvinený z vojnového zločinu zabitia neozbrojeného civilistu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a zo stanice BBC.

Hoci podľa sudcu Serhija Ahafonova, ktorý vyniesol verdikt, Šišimarin spolupracoval s vyšetrovateľmi a vyjadril ľútosť nad svojimi činmi, súd nemohol akceptovať jeho vyhlásenie, že obeť nechcel zabiť, keď na ňu vystrelil, píše The Guardian.

Odsúdený Vadim Šišimarin 28. februára usmrtil 62-ročného Olexandra Šelipova v obci Čupachivka ležiacej v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Stalo sa tak v situácii, keď spoločne s ďalšími príslušníkmi ruskej tankovej jednotky, porazenej ukrajinskou armádou, utekal na ukradnutom aute.

V Čupachivke zbadal muža s mobilným telefónom a dostal rozkaz ho zastreliť, aby skupinu Rusov na úteku nenahlásil ukrajinským úradom. Muž postrelený do hlavy zomrel na mieste, len niekoľko desiatok metrov od svojho domu.

K svojmu činu sa priznal vo videu zverejnenom ukrajinskou bezpečnostnou službou (SBU). "Dostal som rozkaz strieľať. Vystrelil som naňho jednu (guľku). Padol. A pokračovali sme ďalej," povedal Šišimarin vo videu.

Šišimarin sa stal prvým príslušníkom ruských inváznych vojsk súdeným za zločiny spáchané na území Ukrajiny. "Priznávam svoju vinu... žiadam Vás o odpustenie," povedal Šišimarin vo štvrtok na súde v Kyjeve vdove po usmrtenom civilistovi Kateryne Šelipovovej.