Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruskí extrémisti zaútočili na české veľvyslanectvo v Moskve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skupina maskovaných osôb vyvesila na oplotenie ambasády nápis "Stop fašizmu" a do areálu hodila niekoľko dymovníc.

Moskva 6. apríla (TASR) - Ruskí extrémisti v nedeľu zaútočili na areál českého veľvyslanectva v Moskve. K útoku sa prihlásilo ultranacionalistické hnutie Iné Rusko. Akcia mala byť odpoveďou na odstránenie sochy sovietskeho maršala Ivana Koneva z Námestia Interbrigády v Prahe, ktorú vedenie mestskej časti Praha 6 presunulo do depozitára súkromnej firmy, píše spravodajský portál iDNES.cz.

Skupina maskovaných osôb vyvesila na oplotenie ambasády nápis "Stop fašizmu" a do areálu hodila niekoľko dymovníc. Pri incidente nebol nikto zatknutý. Ministerstvo zahraničných vecí ČR poslalo v reakcii Moskve protestnú nótu.

"ČR odsúdila poškodzovanie priestorov diplomatickej misie, ktoré je hostiteľská krajina povinná chrániť. Záležitosť budeme s ruskou stranou riešiť," povedal iDNES.cz český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. "Očakávame, že ruské orgány záležitosť riadne prešetria a prijmú potrebné opatrenia, aby sa podobné incidenty v budúcnosti už neopakovali," dodal.

Hnutie Iné Rusko na svojom webe k útoku na ambasádu uvádza, že išlo o odpoveď českým úradom na odstránenie Konevovej sochy, ktoré vraj bolo "súčasťou všeobecnej stratégie európskych štátov na preskúmanie výsledkov druhej svetovej vojny". Text končí zvolaním "Naše tanky budú v Prahe!" a "Rusko je všetko, všetko ostatné je nič.

Ruské veľvyslanectvo v piatok označilo odstránenie Konevovej sochy za nepriateľský akt, ktorý je v rozpore s príslušnými bilaterálnymi zmluvami uzavretými medzi Českom a Ruskom. Oznámilo tiež, že tento krok nezostane bez príslušnej reakcie ruskej strany.

Bronzová socha maršala Koneva v nadživotnej veľkosti stála v Prahe 6 od mája 1980. V posledných rokoch sa pomník stával častým terčom vandalov. Spor o sochu maršala Koneva sa preniesol na medzinárodnú úroveň po tom, ako pomník v auguste minulého roka neznámy páchateľ druhýkrát polial červenou farbou, pričom starosta Prahy 6 Ondřej Kolář sochu odmietol nechať očistiť a následne okolo nej nechal inštalovať lešenie s plachtou.

Konevov pomník má podľa rozhodnutia zastupiteľstva mestskej časti Praha 6 nahradiť pamätník oslobodenia Prahy koncom druhej svetovej vojny. Socha Koneva sa má stať súčasťou plánovaného Múzea pamäti 20. storočia.