Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ruskí komunisti podali žaloby: Online hlasovanie bolo zmanipulované

Polícia odprevádza demonštranta s červenou vlajkou počas protestu proti výsledkom parlamentných volieb pri Červenom námestí v Moskve v Rusku v sobotu 25. septembra 2021, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Volebné výsledky pred dvoma týždňami ukázali, že Kremľu naklonená strana Jednotné Rusko v parlamentných voľbách zvíťazila.

Moskva 29. septembra (TASR) - Ruská komunistická strana podala v stredu viacero žalôb proti výsledkom internetového hlasovania v Moskve počas parlamentných volieb. Členovia strany tvrdia, že toto hlasovanie na internete bolo zmanipulované a spôsobilo ich volebnú porážku v ruskej metropole. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Komunistická strana Ruskej federácie (KPRF), ktorá sa celoštátne umiestnila druhá v parlamentných voľbách tento mesiac, sa obvykle prispôsobuje politickej línii Kremľa. Teraz sa však aktívne snaží dosiahnuť zrušenie sporných výsledkov v Moskve. Vysokopostavení členovia strany už zorganizovali pouličné protesty a pridali sa ku koalícii kritikov Kremľa, ktorí sa tiež pokúšajú o anulovanie moskovských výsledkov online hlasovania. Takú formu si mohli vybrať voliči v ruskom hlavnom meste a niekoľkých ďalších regiónoch.

Tieto akcie prinútili úrady zatknúť viacero členov komunistickej strany – čo väčšinou robia v prípade podporovateľov uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného, a nie druhej najväčšej politickej sily v ruskom parlamente.

Volebné výsledky pred dvoma týždňami ukázali, že Kremľu naklonená strana Jednotné Rusko v parlamentných voľbách zvíťazila. Dostala 49,8 percenta hlasov a patrí jej tak 225 kresiel vyčlenených pre strany, ale aj 198 z 225 kresiel určených pre zákonodarcov volených priamo voličmi.

Jednotné Rusko získalo spolu superväčšinu, keďže má 324 zo 450 kresiel v parlamente.

Komunistická strana sa umiestnila druhá s 57 kreslami – čo je nárast oproti voľbám z roku 2016. Avšak kandidáti vybratí stranou prehrali v 15 jednomandátových volebných obvodoch v Moskve a svoju porážku pripisujú práve online hlasovaniu. Tvrdia, že bolo zmanipulované.

Ruské volebné úrady tieto obvinenia odmietli.

Kritici poukazujú na to, že do volieb v Moskve sa zasahovalo – mnohí kandidáti podporovaní Kremľom totiž prehrávali, až kým neprišli výsledky z internetového hlasovania, a vtedy zrazu "vystrelili" dopredu.

Komunistická strana odmietla uznať výsledky hlasovania v Moskve a podnikla dva pouličné protesty, po ktorých polícia zadržala niekoľko členov strany.