Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sineľščikov: Štatút veterána patrí aj účastníkom vpádu do bývalej ČSSR

Ruská Štátna duma, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Komunistický ruský poslanec Sineľščikov vo svojom vystúpení uviedol, že účastníci operácie Dunaj, invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, konali v súlade so zákonom.

Moskva 1. júna (TASR) - Účastníci okrúhleho stola, ktorý v Štátnej dume 30. mája organizovala frakcia komunistov, schválili vyhlásenie s výzvou k poslancom Štátnej dumy. Apelujú v ňom na poslancov, aby podporili návrh zákona o udelení štatútu veterána aj príslušníkom ozbrojených síl Sovietskeho zväzu vyslaných v auguste roku 1968 do Československa v rámci vojsk Varšavskej zmluvy.

Ako sa uvádza v tlačovej správe zverejnenej na webovej stránke Komunistickej strany Ruskej federácie (KPRF), na diskusii sa zúčastnilo viac ako 60 ľudí, medzi nimi bolo aj 40 "bojových veteránov" - účastníkov udalostí z roku 1968.



Okrúhly stôl sa konal z iniciatívy poslanca Jurija Sineľščikova a zúčastnili sa na ňom zástupcovia všetkých parlamentných frakcií, členovia branného výboru, zástupcovia ministerstva zahraničných vecí a viacerých spoločenských organizácií.

Sineľščikov vo svojom vystúpení uviedol, že účastníci operácie Dunaj, invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, konali v súlade so zákonom. Podľa neho to "boli svedomití bojovníci, ktorí úprimne slúžili svojej vlasti a záujmom krajín Varšavskej zmluvy".

Komunistický poslanec ďalej poznamenal, že "vstup sovietskych vojsk bol odpoveďou na žiadosť väčšiny členov predsedníctva Ústredného výboru Komunistickej strany Československa a viacerých členov československej vlády" adresovanú Sovietskemu zväzu, aby "im poskytol vojenskú pomoc v boji proti kontrarevolučným silám."

Poslanec Sineľščikov, priamy účastník operácie Dunaj, pripomenul, že v Štátnej dume je návrh zákona, ktorý má uznať účastníkov vojensko-strategickej operácie Dunaj za veteránov vojenských operácií a poskytnúť im sociálne výhody v súlade s federálnym zákonom o veteránoch.

Skoré prijatie navrhovaného zákona vo svojich vystúpeniach v rámci okrúhleho stola podporili aj prvý podpredseda branného výboru Štátnej dumy Alexandr Šerin z frakcie Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) a člen výboru pre bezpečnosť a boj proti korupcii Nikolaj Ryžak z frakcie Spravodlivé Rusko.