Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruskí kozmonauti začali vo vesmíre opravu poškodenej kozmickej lode

Ilustračná snímka Foto: TASR

Kozmonauti dostali podľa NASA za úlohu preskúmať kozmickú loď, odobrať vzorky z poškodeného miesta a opätovne ho zaistiť termálnym plášťom. Misia by podľa plánu mala trvať šesť hodín.

Moskva 11. decembra (TASR) - Dvaja ruskí kozmonauti vystúpili v utorok do otvoreného vesmíru, aby preskúmali sekciu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), kde došlo 30. augusta k úniku vzduchu, spôsobenému malou trhlinou vo vonkajšom plášti. Informovala o tom agentúra DPA.

Kozmonauti Oleg Kononenko a Sergej Prokopiev dostali podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) za úlohu preskúmať predmetnú sekciu kozmickej lode Sojuz MS-09, odobrať vzorky z poškodeného miesta a opätovne ho zaistiť termálnym plášťom. Misia by podľa plánu mala trvať šesť hodín.

Kononenko na margo tejto misie v utorkovom interview vyhlásil, že bude "namáhavá po psychickej aj po technickej stránke".

K mimoriadnej situácii na Medzinárodnej vesmírnej stanici došlo 30. augusta, pričom sa prejavila náhlym poklesom tlaku. Posádka ISS postupnou hermetizáciou jednotlivých sekcií ISS a k nej pripojených modulov našla trhlinu vo vonkajšom plášti Sojuzu MS-09. Ešte v ten istý večer sa ju podarilo utesniť pomocou epoxidovej silice a tlak na ISS sa stabilizoval. Ďalší deň kozmonauti "záplatu" ešte spevnili ďalšou vrstvou hermetického materiálu.

Krátko po incidente sa v ruských médiách objavili informácie o tom, že vyšetrovanie incidentu pracuje aj s verziou o možnej sabotáži zo strany amerických kozmonautov. Ruskí predstavitelia však tieto tvrdenia dementovali.

Agentúra RIA Novosti pred časom - s odvolaním sa na dva zdroje - uviedla, že príčinou dehermetizácie bola chyba, ktorá vznikla ešte počas výroby, keď neznáma osoba vyvŕtala otvor do korpusu modulu. Ešte predtým sa zvažovala aj verzia, že otvor v plášti modulu spôsobil náraz mikrometeoritu. Interným vyšetrovaním u výrobcu korpusu - vo firme Energija - sa údajne potvrdila verzia o poškodení vo výrobe, ale konkrétneho páchateľa sa nepodarilo určiť.

Kozmická loď Sojuz je využívaná na transport kozmonautov na ISS, ako aj na ich návrat späť na Zem. ISS ostáva jednou z mála oblastí rusko-americkej spolupráce, ktoré neboli negatívne ovplyvnené zhoršením vzťahov oboch mocností a americkými sankciami uvalenými na Moskvu po ruskej anexii Krymu.