Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruskí mierotvorcovia sa vracajú z Kazachstanu na palube 18 lietadiel

Na archívnej videosnímke ruskí príslušníci mierových síl pomáhajú dostať vozidlo do lietadla pred odletom do Kazachstanu 6. januára 2022 na letisku neďaleko Moskvy. Foto: TASR/AP

Kazašský prezident uviedol, že sily postsovietskych bezpečnostných blokov zohrali kľúčovú úlohu pri stabilizácii situácie v Kazachstane a ich misiu označil za úspešnú.

Moskva 16. januára (TASR) - Celkovo 18 vojenských lietadiel ruských vzdušných síl odštartovalo v nedeľu z najväčšieho kazašského mesta Alma-Ata.

Stalo sa tak v nedeľu, pričom na palube lietadiel boli ruskí mierotvorcovia, oznámilo ruské ministerstvo obrany, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

"Vojenské dopravné lietadlá dnes po splnení mierových úloh naďalej dodávajú podporu letisku Čkalovskij a vybavenie jednotiek ruských vzdušných síl," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Pred odletom na letisko Almaty v Kazašskej republike Ruské mierové jednotky naložili vojenskú techniku do lietadiel.

Demonštrácie vypukli v niekoľkých kazašských mestách, čo eskalovalo do masových pochodov. Protesty sa následne zvrhli na násilné pochody. V niekoľkých mestách došlo k vyplieneniu vládnych budov. Následné násilnosti si vyžiadali tisíce zranených a hlásené sú aj úmrtia.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev uviedol, že sily postsovietskych bezpečnostných blokov zohrali kľúčovú úlohu pri stabilizácii situácie v Kazachstane a ich misiu označil za úspešnú.

ODKB začala 13. januára sťahovať svoj mierový kontingent z tejto stredoázijskej republiky. Všetky mierové jednotky ODKB sa majú vrátiť na svoje domovské základne do 19. januára.