Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruskí moslimovia varovali pred provokatérmi, vyzvali na zdržanlivosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ústredná duchovná správa moslimov Ruska vyzvala veriacich, aby sa správali pokojne, aby veci riešili s chladnou hlavou.

Moskva 30. októbra (TASR) - Ústredná duchovná správa moslimov Ruska (CDUMR) vyzvala veriacich v Rusku a v susedných krajinách, aby dodržiavali zásady mierového spolunažívania rôznych náboženstiev a držali sa ďalej od provokatérov, a to v súvislosti so situáciou vo Francúzsku. Informovala o tom v piatok agentúra TASS.

"Uprostred prebiehajúcej informačnej vojny proti islamu naliehavo vyzývame imámov, aby starostlivo vyberali každé slovo vyslovené na verejnosti - v mešitách, modlitebniach, médiách a súkromných domoch. Musíte byť múdrejší než provokatéri, aby ste sa nedali zatiahnuť do škandálov, pretože toto je cieľ provokácií s karikatúrami," uvádza CDUMR. V správe zároveň vyzvala veriacich, aby sa správali pokojne, aby veci riešili s chladnou hlavou.

Páchateľom štvrtkového útoku nožom v Bazilike Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice je občan Tuniska, ktorý sa dostal do krajiny z Talianska. Šéf francúzskej protiteroristickej prokuratúry Jean-Francois Ricard vo štvrtok povedal, že muž narodený v roku 1999 pricestoval na taliansky ostrov Lampedusa 20. septembra a 9. októbra odcestoval do Paríža. Tieto informácie o pochádzajú z dokumentu talianskeho Červeného kríža, uviedol Ricard. Útočníka podľa neho polícia ťažko zranila a nachádza sa v nemocnici.

Agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu vo štvrtok uviedla, že páchateľom je 21-ročný Tunisan, ktorý pricestoval do Európy len pred niekoľkými týždňami. Podľa AFP Tunisan, identifikovaný ako Bráhím Awsáwí, dorazil koncom septembra na taliansky ostrov Lampedusa, kde ho úrady umiestnili do karantény a neskôr prepustili s tým, že musí opustiť talianske územie. Do Francúzska pricestoval začiatkom októbra.

Ricard hovoril aj o detailoch útoku v bazilike, v ktorej vnútri útočník zabil ženu a muža - podľa médií správcu kostola. Šesťdesiatročná žena, ktorej telo našli pri vstupe do chrámu, utrpela "veľmi hlboké podrezanie hrdla, ako dekapitáciu", povedal prokurátor. Muž vo veku 55 rokov podľa neho tiež zomrel v dôsledku hlbokých rezných rán na krku.

Treťou obeťou je 44-ročná žena, ktorú útočník niekoľkokrát bodol. Žene sa podarilo utiecť a skryť sa v neďalekom bare, zraneniam však neskôr podľahla.

Páchateľ podľa starostu Nice vykrikoval "Alláhu akbar" (Alah je veľký). Polícia ho po útoku postrelila a zadržala.

Podľa prokurátora tohto muža spravodajské služby ako možnú hrozbu nesledovali.

V piatok 16. októbra v meste Conflans-Sainte-Honorine v metropolitnej oblasti Paríža zavraždil čečenský moslim francúzskeho učiteľa Samuela Patyho. Predpokladá sa, že motívom útoku bolo to, že v rámci seminára o slobode prejavu ukazoval študentom známe karikatúry proroka Mohameda, ktoré vyšli v satirickom časopise Charlie Hebdo. Moslimovia veria, že akékoľvek zobrazovanie proroka Mohameda je rúhaním.