Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ruskí oligarchovia pre sankcie zakotvili svoje jachty pri Maldivách

Muž kráča po móle v maldivskej metropole Male 25. septembra 2018, archívna foto. Foto: TASR/AP

Podľa údajov lodnej databázy MarineTraffic sa pri Maldivách v súčasnosti nachádzajú luxusné jachty Olega Deripasku, Alexandra Abramova a Vladimira Potanina.

Naí Dillí 2. marca (TASR) - Pri pobreží súostrovia Maldivy v stredu zakotvilo najmenej päť superjácht ruských oligarchov. Miliardári presunuli svoje plavidlá k súostroviu po tom, ako Západ uvalil na Rusko sankcie za inváziu na Ukrajinu. Maldivská republika v súčasnosti nemá so Spojenými štátmi podpísanú zmluvu o vydávaní osôb, informuje agentúra Reuters.

Podľa údajov lodnej databázy MarineTraffic sa pri Maldivách v súčasnosti nachádzajú luxusné jachty Olega Deripasku, Alexandra Abramova a Vladimira Potanina. Hovorca maldivskej vlády sa k otázkam na túto tému nevyjadril.

Biely dom v nedeľu v príspevku na sociálnej sieti Twitter napísal, že tento týždeň USA "spustia multilaterálnu transatlantickú pracovnú skupinu, ktorej cieľom bude identifikovať, vypátrať a zmraziť aktíva sankcionovaných ruských spoločností a oligarchov".

Washington uvalil v roku 2018 sankcie na Olega Deripasku a ďalších vplyvných Rusov pre ich väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina po údajnom ovplyvňovaní amerických prezidentských volieb v roku 2018. Moskva tieto tvrdenia popiera.